Felhívások Kitekintő

Simkó Tibor versei Mosonmagyaróváron

December 12-én, kedden 10 és 14 órai kezdettel a mosonmagyaróvári Flesch Központban tartják a ZABSZALMA GYEREKZENEKAR KONCERTJÉT.

A Zabszalma zenekar 2008 őszén Zalaegerszegen alakult, a gyermekeket és családjukat szólítja meg sajátos, talán egyedi stílusban, Simkó Tibor verseinek zeneiségével. Az együttes célja a szórakoztatáson felül az ismeretterjesztés, a hangszerek bemutatása és a gyermekek érdeklődésének felkeltése a zene csodálatos világa felé.

A Zabszalma zenekar

Simkó Tibor Komáromban érettségizett (1951), előbb kétkezi, majd szellemi munkásként dolgozott. A 60-as évek végén a Hét munkatársa volt, 1972-től szabadfoglalkozású író.

Az 50-es évek közepétől publikál, társszerzője a Fiatal szlovákiai magyar költők antológiájának (1958). Önálló kötettel (Pólusok, 1967) aránylag későn jelentkezett, majd hamarosan műfajt váltott, s a gyermeklírában alkotott figyelemreméltót. Az 1977-ben kiadott Tikirikitakarak c. kötete több kiadást is megért. Verseiben egyéni módon ötvözi Weöres Sándor verszenéjét, Tamkó Sirató Károly avantgárd hangszerelését és Nemes Nagy Ágnes profán egyszerűségét. A stíluseszközök közül nem annyira a szóképekre, mint inkább a szójátékokra, a sorvégi belső rímekre, az alliterációkra, a ritmusra, a nyelv zeneiségére épít. Szlovák, cseh, orosz és német költők verseit fordította magyarra.

Művek: Karcsi kacsa kalandjai, verses mese, 1973; Tikirikitakarak 1977, 1983, 1991, 2004.