Hazai hírek

Minden negyedik alapiskolában tapasztalnak zaklatást

zaklatást
(Fotó: Pexels)

Legalábbis ennyi iskolában derült erre fény a zaklatást is vizsgáló országos felmérésben, melybe a központi közlemény szerint minden intézményt bevontak.

A felmérést az oktatási tárcához tartozó Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI) végezte a 2022/2023-as tanévben.

A zaklatást sokkal gyakrabban követik el az alapiskolákban, mint a középiskolákban – a korábbi kutatások mellett ezt erősítette meg ez a felmérés is. Az alapiskolák 24,12 százalékában fordul elő az adatok szerint zaklatás, a középiskolák szűk 18 százalékában. A magániskolákban 35,63 százalék az arány, az egyháziakban 11,86. Összesen 1864 állami alapiskola van, 87 magániskola és 118 egyházi – közölte az intézet.

Az oktatási tárca legutóbb 2018-ban adott ki központi útmutatót arról, hogyan kell vezetni az iskolai zaklatással vagy erőszakkal kapcsolatos adatokat.

„Az igazgató vagy az általa megbízott személy írásos feljegyzéseket készít az iskolában történt esetekről és a helyzet kezeléséről, megoldásáról”

– közölte Katarína Deáková, a CVTI módszertani osztályának munkatársa.

A közelmúltban történt több hátborzongató zaklatási eset, fegyveres merénylettel való fenyegetőzés és egy öngyilkosságot elkövető kilencedikes diák halála után a belügyminisztérium január elején jelentette be, hogy országos felmérést indít, és minden iskolának kérdőívet küld annak kiderítésére, mennyire biztonságos az adott intézmény.