Egyéb kategória Konferencia

Komárom aranyembere – Jókai Mór • Kincskeresők

Bécsi Mónika és Hegyeshalmi Zétény, a karvai Kereskedelmi, Szolgáltató és Vidékfejlesztési SZKI harmadikos és másodikos diákjai Jókai Mór – Komárom aranyembere címmel mutatták be kutatásaik eredményét.

Felkészítő tanár: Péntek Dorina.

Jókay Móricz néven anyakönyvezték. Egy anekdota szerint írótársa, Tóth Lőrinc címzett először egy levelet „Jókay Mór úrnak”, amin Jókai kezdetben bosszankodott, s frappáns válaszul ő maga is „Tóth Lőr úrnak” címezte leveleit. Később Petőfi unszolására kezdte az irodalmi életben a Jókay Mór nevet használni. 1848. március 15. után nevében az y-t i-re cserélte, ezzel is jelezve, hogy nem akar élni a nemesi származás előnyeivel, így legismertebb regényei már Jókai Mór néven jelentek meg.

A Komárom aranyembere a szerző 1872-ben megjelent társadalmi regényére utal, mely a boldogságkeresésről szól. Jókai azonos címmel drámát is megjelentetett 1884-ben. Az arany ember a romantika és a realizmus világát állítja egymással szembe.

Jókai Mór – Komárom aranyembere címmel adták elő a munkájukat.
Bécsi Mónika és Hegyeshalmi Zétény: Jókai Mór – Komárom aranyembere

A konferenciára témamegkötés nélkül jelentkezhettek a gyerekek a szülőföldhöz kötődő bemutatókkal – természet- és társadalomtudományos témakörben csakúgy, mint az új, a 21. század követelményeinek megfelelő kezdeményezések, társulások vagy a hely szellemét gazdagító jeles személyek bemutatásával – vagy egyszerűen „csak” a saját családot, szülőket, nagyszülőket bemutató családtörténettel, a nagyszülők fényképalbumán keresztül – hisz ebből is kirajzolódik a regionális történelem egy-egy szelete. A bemutatott prezentációk sok esetben megfelelnek a tudományos kutatás feltételeinek, de mivel a diákok és a felkészítő tanáraik önállóan választják ki és dolgozzák fel a témákat, előfordulhatnak kevésbé igényes előadások is.

Előfordulhat, hogy az adatközlők kis száma miatt nem kap a kérdező teljes képet a témáról.

Az országos konferencián 10 perces diákelőadások hangzanak el, melyet az előadók vetített képekkel, esetenként tárgyi emlékek bemutatásával illusztrálnak. Az előadás utáni 5 perces vitában a zsűritagokon kívül a diákok, a tanárok és az érdeklődő közönség is tehet fel a témával kapcsolatos kérdéseket, amelyeket az előadóknak röviden meg kell válaszolniuk.

A XVIII.  Kincskeresők konferenciát 2023. november 15–16-án, Galántán, a Pázmány Péter Alapítvány székházában rendezték meg. A Kincskeresők a regionális értékeket kutató diákok országos konferenciája.