Egyéb kategória Könyvajánló Magyar irodalom Szabadidő

Szávai Dorottya előadása Visky András Kitelepítés című regényéről

Szávai Dorottya: K-lakás, fedőneve „Trandafir”
Szávai Dorottya

Szávai Dorottya: K-lakás, fedőneve „Trandafir”. Visky András Kitelepítés című regényéről a transzkulturalizmus és bilingvizmus összefüggésében.

Egy ​osztrák–magyar család a román gulágon.
Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe.
Az olvasó egy szovjet mintára létrehozott és fenntartott romániai munkatábor hétköznapjait, a sok nemzetiségű foglyok furcsa történeteit ismeri meg, a legkisebb gyermek nézőpontjából.
A regény középpontjában az anya áll, a gyermekei életéért küzdő fiatal osztrák nő. Egy szerencsés véletlen folytán náluk marad a családi Biblia, ebből az egyetlen könyvből az anya naponként felolvas. Ezek a bibliai történetek adják az elbeszélés keretét. A regény azonban nem fejeződik be a szabadulással, a szülőket és a hét gyermeket a román titkosszolgálat továbbra is szemmel tartja.
Visky András könyve megrendítő és felemelő történet egy családról, amely kiszolgáltatottságában, megalázottságában is a szeretetből és a bizalomból merít megtartó erőt újra meg újra.

Szávai Dorottya Nyitrán a Transzkulturalizmus és bilingvizmus 6., Bázis-konferencián adott elő 2023. szept. 12-én. A rendezvény támogatója a Kisebbségi Kulturális Alap.

Kapcsolódó:

Visky András: A szenvedés benne maradt az édesanyám csontjában, tüdejében