Természetismeret Űrkutatás

Gagarin, az első világűrt járt ember

Jurij Alekszejevics Gagarin
Jurij Gagarin

90 éve ezen a napon született Jurij Alekszejevics Gagarin orosz származású szovjet űrhajós, az első ember a világűrben – a Vosztok–1 űrhajóval indult 1961. április 12-én, Bajkonurból Föld körüli egyfordulatos útjára. Gagarin egyszerű munkáscsaládból indulva vált az első űrhajóssá és ezzel együtt világhírűvé. Az utazásnak azonban egy másik szempontból is kiemelt jelentősége volt: a szovjetek ezzel az emberes űrrepülések terén megelőzték az amerikaiakat.

Gagarint 19 másik jelölttel együtt választották be 1960-ban a szovjet űrprogramba. A kemény fizikai és mentális kiképzést követően, a különböző tesztek elvégzése után és szigorú szempontok szerint értékelve végül Jurij Gagarint jelölték ki az első repülésre: 1961. április 12-én reggel 9 óra 7 perckor az első űrhajóssal a Vostok 1 űrszondája felszállt a Bajkonur Űrközpontból, majd röviddel később Föld körüli pályára állt. Ekkor hangzott fel az ikonikus kiáltást: Pojéchali!, azaz Induljunk!

Gagarin első Föld körüli utazása javarészt eseménytelenül zajlott, ám a leszállás majdnem katasztrófával végződött. A Vostok leszállómodulját és a szervizmodulját összekötő kábelek nem váltak el megfelelően, ami hatalmas rázkódást okozott, amikor az űrszonda ismét belépett a Föld légkörébe. Gagarin a leszállás előtt azonban katapultált, és biztonságosan zuhant le a Volga folyó közelében, Szmelovka falu mellett, a szaratovi területen. Az első repülés a világűrben összesen 1 óra 48 percig tartott: ennyi idő alatt kerülte meg a Földet az első kozmonauta.

A nemzeti hősként ünnepelt férfi élete tragikusan fiatalon ért véget, halálának körülményeit évtizedekig rejtély övezte.

Díszpolgára volt Kaluga, Novocserkasszk, Szumgajt, Szmolenszk, Vinnyica, Szevasztopol és Szaratov városoknak a Szovjetunióban. Bulgáriában Szófia és Pernik tüntette ki ezzel a címmel. Görögországban Athén díszpolgára lett, Cipruson Famaguszta és Limaszol is e címet adományozta neki. Franciaországban Saint-Denis, Csehszlovákiában Trencsénteplic díszpolgára lett.

Jurij Gagarin végül egy tragikus repülőbaleset áldozata lett 1968. március 27-én, amikor kiképzés közben, egy MiG–15 UTI repülőgépen felszállva balesetet szenvedett, amelynek során egy másik tesztpilótával, Szereginnel együtt lezuhant; mindketten életüket vesztették.Gagarin emlékére Gzsatszk városát átkeresztelték Gagarinra, a Holdon pedig egy kráter viseli nevét.