Hazai hírek

Változásokat terveznek az érettségiben – középtávon

érettségi
A diáktanácsok könnyítést javasoltak egyes kötelező érettségi tantárgyaknál, konkrétan kétszintű érettségit. A végzősök válaszhatnák a könnyebb érettségit olyan tárgyból, amely nem függ össze továbbtanulási  terveikkel.

Az oktatási tárca azzal reagált, hogy szerepel az oktatási minisztérium tervei között a kétszintű vizsga bevezetése egyes tantárgyakból .
„A kormányprogram középtávú célkitűzései között szerepel az érettségi vizsga olyan módosítása, amely megfelel a modern trendeknek és a tantervreformnak. Ide tartozik a kétszintű érettségi bevezetése egyes tantárgyakból” – áll a közleményben.
A javaslatokat megvitatják minden érintett féllel. A cél, hogy nemzetközileg is össze lehessen hasonlítani a vizsga szintjét.

A középiskolák diákönkormányzatai azt javasolják, hogy a vizsgát a diákok hosszú távú teljesítménye alapján is értékeljék. Továbbá szeretnék, ha a kreatív gondolkodásra épülő feladatokat építenének be, illetve a hosszú távú szakdolgozat bevezetését javasolják.

A minisztérium részben a Középiskolák Diáktanácsának javaslatára reagált, mely szerint az érettséginél figyelembe lehetne venni a diákok addigi tanulmányi előmenetelét is, valamint kétszintű érettségit bevezetni, illetve olyan feladatokat is belefoglalni a záróvizsgába, amelyek a kreatív gondolkodással függenek össze.