Kitekintő Természetismeret

Az El Niño után jön a La Niña?

Tavaly nyáron erős El Niño alakult ki, amely egy természetes, nem szabályosan, 2-7 évente ismétlődő éghajlati jelenség. Az El Niño alapvetően az Egyenlítő mentén, a Csendes-óceán középső és keleti részén jár melegebb tengerfelszíni hőmérsékletekkel, de következményei világszerte kimutathatóak.

Sőt, az egész bolygó időjárását nagyon komolyan befolyásolja, az Időkép.hu cikke szerint többek közt ahhoz is hozzájárult, hogy tavaly júniustól ez év márciusával bezárólag minden hónap középhőmérséklete rekordot döntött globálisan. Az ausztrál meteorológiai hivatal a héten jelentette be, hogy

az El Niño véget ért, előre láthatóan júliusig semleges állapot következik.

Az árapályok hatása az óceáni medencékre, fehérrel ábrázolva a ko-apály vonalakat, ahol az árapályok egy időben jelentkeznek (a vonalak egy órával térnek el egymástól), és az amfidromikus pontokat (kis fehér körök a kék területeken), ahol az árapály szintje időben nagyon kis mértékben változik.

Egyelőre még bizonytalan, hogy később kialakul-e a hűvösebb időjárásért felelős La Niña, az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint ennek 60 százalék a valószínűsége 2024 második felében. Bár a tenger felszíni hőmérséklete már decemberben elkezdett csökkenni, az ausztrál meteorológiai hivatal szerint az óceáni és légköri mutatók most azt jelzik, hogy jelenleg a két ciklus közötti semleges állapot alakult ki.

El Niño
Az összes La Niña előfordulás kronológiája 1900 és 2020 között