Technológia Versenyek

Száguldás… a Vörös Ördög túllépte a 100 km/h-t

125 éve történt, hogy először érték el szárazföldön a 100 km/h sebességet. Camille Jenatzy belga autóversenyző, elektromos hajtású autójával  valósította meg ezt az akkor elképesztőnek tartott száguldást.

Az autózás hőskorának egyik legnagyobb alakja volt ez az egyes adatok szerint magyar származású fiatalember, Camille Jenatzy, a Vörös Ördög. Az ifjú feltaláló és autóversenyző édesapja a Kárpát-medencéből vándorolt ki és Belgiumban megnyitotta első gumigyárat. Fia – mérnöki tanulmányai mellett – először kerékpárversenyeken élte ki sebesség iránti vágyát, majd figyelme az autók felé fordult. A Belgiummal szomszédos Franciaország akkoriban az akkumulátortechnológia úttörőjének számított, és Camille is az elektromos autók iránt kezdett el érdeklődni.

Camille Jenatzy belga autóversenyző
Korabeli fotó a La Jamais Contente versenygépről

Első versenyét 1898 novemberében teljesítette, amely során a sebesség hajszolásában alulmaradt Gaston de Chasseloup-Laubat gróffal szemben, aki egy Jeantaud autót vezetett, és végül 63 kilométer/órás (39,2 mérföld/óra) csúcssebességet ért el. Ebben az időben még a végsebesség volt az autóversenyek valódi mérőszáma. Camille-nak rögeszméjévé vált, hogy legyőzi a grófot. Végül több futam és műhelyben eltöltött munkaóra után egy torpedóra emlékeztető járművet alkotott. A két 25 kilowattos elektromotorral felszerelt autóval 1899. április 29-én elsőként lépte át a 100 kilométer/órás sebességet. Ez a jármű volt a legendás La Jamais Contente.

Előtte, 1899. január 17-én Párizs közelében elérte a 66,66 km/h sebességet. Még ugyanaznap Gaston de Chasseloup-Laubat megdöntöte a rekordot. 1899. január 27-én Jenatzy elérte a 80,35 km/h-t, CGA Dogcart autójával. Ezt a rekordot szintén Chasseloup-Laubat döntötte meg Jeantaud autójával. Jenatzy 1899. április 29-én érte el a 100 km/h sebességet, a maximum 105.88 km/h volt, CITA Nº 25 autójával, melynek a neve La Jamais Contente (Az örök elégedetlen) volt. Mindhárom jármű elektromos meghajtású volt.

Jenatzy a rekord után sem hagyott fel a versenyzéssel, éveken át ült a kormány mögé, miközben igyekezett a tervezőasztalon is marandót alkotni. Élete egyik legkülönlegesebb futamán – 1903 nyarán – egy gyengének számító, eredetileg nem is versenyre tervezett Mercedessel indult. A szemtanúk szerint a szinte járhatatlan, kanyarokkal és buckákkal zsúfolt pályán a gázt folyamatosan taposva száguldott és nyerte meg az írországi Gordon Bennett kupát.

Camille Jenatzy belga autóversenyző
„Az örök elégedetlen” automobil 1899-ben – illusztrációs képen. A 100 km/h csúcssebesség felállítója…

La Jamais Contente (Az örök elégedetlen) az első szárazföldi jármű, amely meghaladta a 100 km/h-s sebességet (105.88 km/h). A szárazföldi sebességi rekordot 1899. április 29-én érte el Camille Jenatzy, belga mérnök Achères-ben, Franciaországban. Az autót egy villanymotor hajtotta és Michelin gumikon gurult.