Hazai hírek Oktatás

Aki nem távoktat, azt át kell sorolni a napközibe

Branislav Gröhling oktatási miniszter felszólította az iskolákat, hogy szükség esetén a felső tagozatos tanítókat osszák be napközibe. Azokról a pedagógusokról van szó, akik nem vesznek részt a távoktatásban, vagy a nevelési tárgyakat tanítják.

Mivel kevés a napközis nevelőnő és tanítónő, az országos tesztelés után pedig a fertőzötteknek karanténban kell maradniuk, még nagyobb munkaerőhiány lehet. A napközis osztályokat viszont most tilos összevonni a járványszabályok miatt, bár egyes iskolák ezt mégis megtették, például ha a reggeli napközis tanítónő délután háromkor befejezte a munkát. Ahol a szülők figyelmeztettek arra, hogy ez tilos, ott utána csak háromig volt napközi. A felső tagozatos tanítók átsorolásával ilyen problémák is megoldhatók, és valamivel meg lehet könnyíteni a szülők életét.
„Muszáj gondolnunk az orvosokra, nővérekre, kórházi alkalmazottakra, de az erőművekben, a vízellátásnál és számos más helyen dolgozókra is, akik nem tudnak online dolgozni. Emellett számos más okból is rendkívül fontos, hogy az alsó tagozatos gyerekek iskolába járjanak, fejlesszék a kézügyességüket, gyakorolják az írást, olvasást, fejlődjön a finommotorikájuk” – hangsúlyozta Gröhling.
A minisztérium szerint tehát az igazgatók a pedagógusok átsorolásával meg tudják oldani, hogy a megszokott ideig legyen nyitva a napközi. (l)

Be kell mennie az iskolába a pedagógusnak, vagy távoktathat otthonról?