Felhívások

500 ezer euró a magyar iskolákban szlovák nyelvet oktató tanárok egyetemi képzésére

szlovak Pályázatot hirdetett az oktatási minisztérium a tanárképző egyetemek számára, a cél a nemzetiségi iskolákban szlovák nyelvet tanító leendő pedagógusok képzésének támogatása. A szlovák nyelv, mint második nyelv oktatásának módszereire és stratégiájára összpontosító egyetemi tantárgyak bevezetésére a tárca csaknem 500 ezer eurót fordít.

Az iskolaválasztásnál a szlovák nyelv oktatásának színvonala is döntő jelentőségű lehet, magyar szülőknél ez sokszor nagy hangsúlyt kap. Sok szülőt éppen az a feltételezés tántorít el a magyar iskolától, hogy nem megfelelő a szlovák nyelv tanításának minősége.
A minisztérium Nemzetiségi és Inkluzív Oktatási Főosztálya azt szeretné elérni, hogy a magyar iskolák is képesek legyenek magas színvonalú és hatékony szlováknyelv-oktatást biztosítani. Ehhez elengedhetetlen a leendő szlováktanárok képzésének fejlesztése. A most kiírt pályázat fő célkitűzése, hogy a magyar iskolákban felkészült tanárok oktassák a szlovák nyelvet és szlovák irodalmat, növelve a magyar iskolák vonzerejét – áll a minisztérium felhívásában.

A keretösszeg 468 ezer euró, egy projekt legkevesebb 100 ezer eurós támogatást kaphat. A pályázatok beküldésének határideje 2024. június 28. Részletek a tárca honlapján: https://www.minedu.sk/pilotovanie-zmien-v-priprave-ucitelov-slovenskeho-jazyka/