Kitekintő Technológia

Eltűnt az internet több mint egyharmada

Eltűnt az internet több mint egyharmada
Eltűnt az internet több mint egyharmada

Persze nem egyik napról a másikra, tíz év alatt. A 2013-ban létező weboldalak 38 százaléka egy évtizeddel később már nem elérhető. Ha valaki azt mondogatja, hogy minden az interneten van, az téved. Az internetes tartalmak a lehető legmegbízhatatlanabbak, ha a hosszan tartó ideig fennálló hozzáférést nézzük. Az írott könyvek sokkal biztosabban megőrzik az információt.

Nehéz lenne megbecsülni az internet méretét, mivel több száz milliárd indexelt weboldalról van szó, és ez még csak a nyilvánosan elérhető része. Ez a massza azonban organikusan változik és alakul az idők folyamán: a Pew Research Center kutatása szerint a 2013-ban létező weboldalak 38 százaléka napjainkra már nem érhető el, az oldalakat törölték, vagy áthelyezték. De a fiatal weboldalakra is jellemző a tendencia, 2023-hoz viszonyítva napjainkra 8 százalékos csökkenést mutat a jelentés.

Eltűnt
Az egyes évekből származó, 2023 októberében már nem elérhető linkek százalékos aránya

A „digitális hanyatlás” az online tér számos területén megfigyelhető, beleértve a híroldalakat, Wikipédia-oldalakat, kormányzati oldalakat. A kutatásban vizsgált híroldalak 23 százaléka tartalmazott legalább egy elérhetetlen linket, a kormányzati oldalak esetében ez 21 százalék volt. A nagy forgalommal rendelkező híroldalak és a kisebb forgalmú híroldalak nagyjából azonos valószínűséggel tartalmaznak hibás linkeket, eltűnt oldalakat. A Wikipédia-oldalak 54 százaléka tartalmaz legalább egy olyan hivatkozást a „Hivatkozások” részben, amely egy már nem létező oldalra mutat.

A kutatók 2023 tavaszán mintát gyűjtöttek az akkor még Twitter néven futó X közösségi platformon is három hónapon keresztül, és arra jutottak, hogy majdnem minden ötödik tweet eltűnt, már nem látható nyilvánosan az oldalon, néhány hónappal a közzététel után. Az esetek 60 százalékában a tweetet közzétevő fiókot privát láthatóságúra állították, felfüggesztették vagy teljesen törölték. A másik 40 százalékban a fióktulajdonos törölte az adott tweetet, de maga a fiók továbbra is létezett.

A Pew Research Center véletlenszerűen kiválasztott egymillió weboldalból álló mintán végezte el a kutatását a Common Crawl archívumát használva. A kutatás itt érhető el.