Közösség

Cseregyerek-programot indít a S(z)lomarát

Magyar-szlovák  cseregyerek-programot indított a S(z)lomarát civil kezdeményezés a 2017/2018-as tanévben . A szervező csapat tagjai szülők, akiknek szívügyük a magyar gyerekek boldogulása és a társadalmunkban meglévő előítéletek lerombolása. Az első évadba 8 család összesen 10 gyermeke kapcsolódott be. 5 magyar és 5  szlovák. A kezdeményezés célja az volt, hogy megszüntesse az idegen nyelvtől való félelemet.

Jókai is írt róla

A program iskolákra való kiterjesztésének köszönhetően nemcsak a fogadó család szerez személyes tapasztalatot, hanem az osztály többi tanulója is. Az alapötletet az adta, hogy a 19. és a 20. században a közép-európai régióban a cseregyerek-módszer nagyon elterjedt volt. A fogadó család úgy bánt a vendéggyerekkel, ahogy ő szerette volna, hogy a saját gyermekével bánjanak. Jókai Mór is említést tesz erről az egyik regényében.

A hasonló típusú, cserealapon működő programok jelenleg is nagyon népszerűek Nyugat-Európában. Ilyen elven működik például az Erasmus Plus program, aminek keretében az Európai Unió gimnazistái látogatják egymást, így fejlesztik nyelvtudásukat a gyakorlatban, továbbá megismerik, hogyan gondolkodnak és működnek más kultúrák, családok és iskolák.

A projekt a 2018/2019-es tanévben is folytatódik. Várják a jelentkezőket, a fő célcsoport az 5-7. évfolyamok tanulói, akik bátrak, ügyesek, beszédesek, és szeretnék aktívvá tenni és gyarapítani passzív szlovák szókincsüket, valamint új barátokra szert tenni. Az időpont: május utolsó és június első hete. Olyankor már kevés a verseny, viszont még nem kezdődnek meg az év végi felmérők.  A résztvevők élménybeszámolóit és a tervezett projekteket a weboldalon találják meg az érdeklődők.

Cseregyerek Light

Azok számára, akiknek a teljes program túl hosszú, túlságosan nehéz lenne, Cseregyerek Light program bevezetésével készülnek a szervezők. A gyerekek egy-egy hétvégét töltenének a másik családnál, megismerve egymás kultúráját, kipuhatolva az esetleges „ütközési felületeket”, hogy egy következő turnus keretében már vállalni merjék a teljes cseregyerek-programot. A Cseregyerek Light projektre 3-5. osztályos tanulók jelentkezését várják.