Oktatás

Hogyan válasszunk középiskolát?

Manapság sokkal nehezebb a pályaválasztás, a megfelelő középiskola kiválasztása, mint korábban. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy mostanság a pályaválasztás már nem úgy történik, hogy a szülő kiválasztja az iskolát, a gyerek pedig egyszerűen elvégzi. Figyelembe kell venni a gyerek érdekeit és adottságait, ami esetenként nagy kihívás sok felnőtt számára. Másrészt a megfelelő szakma kiválasztásakor szem előtt kell tartani azt is, hogy az iskola elvégzése után milyen eséllyel lehet  érvényesülni a munkaerőpiacon. Pszichológusok szerint a legfontosabb szempontnak annak kellene lennie, hogy mi a gyerek érdeke. Sajnos sok kilencedikesnek elképzelése sincs arról, melyik középiskolába jelentkezhetne. Ilyen esetben tanácsos szakember felügyelete mellett elvégezni néhány tesztet, melyek segítségével kideríthető a gyerek beállítottsága, irányultsága, lehetőségei, s a pszichológus a tesztet kiértékelve hasznos tanáccsal láthatja el a gyereket és a szülőket.

Esélyek és lehetőségek

Miután körvonalazódik, milyen oktatási intézmények jöhetnek számításba, a pályaválasztás előtt álló fiatalnak el kellene gondolkodni a következő kérdéseken: Van esélyem bejutni a kiszemelt iskolába? Érdekelni fog az, amit ott tanulni fogok? Az adott szakmának van perspektívája? Képes vagyok befejezni az iskolát? Az intézményben oktatott tantárgyak nehézséget okoznak? Nehéz lesz finanszírozni a tanulmányaimat? Van esélyem elhelyezkedni az iskola elvégzése után? Szeretnék egyetemre menni?

Képességek és adottságok

Nagyon fontos az is, hogy a felnőttek a megfelelő irányba terelgessék a tinédzsereket. Meg kell őket tanítani arra, hogy felismerjék adottságaikat és tehetségüket. Pályaválasztáskor figyelembe kell venni a képességeket. Mielőtt döntenénk, mérlegelni kell, hogy a gyerek mennyire szeret tanulni, milyenek a jegyei, milyen a kézügyessége, szeret-e olvasni stb. Például aki jól tud bánni az emberekkel, az a pedagógiai pályán, a szociális szférában vagy az egészségügyben érvényesülhet.

Nézzük meg az iskolát

Miután már körvonalazódik, melyik az a foglalkozás, iskola, szak, amelyik tetszene a gyereknek, érdemes alaposan körülnézni a középiskolák között. A lista megtalálható az Eduworld weboldalán. Manapság már minden középiskolának van honlapja, melyet böngészve sok mindent megtudhatunk. Ugyanakkor hasznos ellátogatni az  intézményekbe, mert információt úgy lehet szerezni, ha elbeszélgetünk a diákokkal, a tanáraikkal, ha a saját szemünkkel látjuk, hogy néz ki az épület, milyen a felszereltsége, mennyire biztonságos a környék, milyen szakköröket, egyéb szabadidős foglalkozásokat kínálnak, mely tantárgyakra helyezik a hangsúlyt, milyen idegen nyelveket oktatnak, milyen programokba, projektekbe kapcsolódnak be stb. A pályaválasztási tanácsadótól is naprakész információkat kaphat a szülő.

Jól meg kell gondolni

A pályaválasztás nem könnyű dolog, mert a döntés hosszú időre meghatározza nemcsak a gyerek, hanem az egész család életét is. A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy a gyerek döntsön. A szülő, a tanár, a pszichológus és a szaktanácsadó segíthet, útbaigazíthat, de semmire sem szabad rákényszeríteni a gyereket.
Forrás: ujszo.com