Hazai hírek

Komáromi gimisek a spanyol nyelvi olimpián

A komáromi Selye János Gimnázium idén is bekapcsolódott a spanyol nyelvi olimpiába.

A kerületi fordulóba 8 diákunk jutott be; az iskolai forduló 1. és 2. helyezettje az A kategóriában, amelyben az elsősök és a másodikosok versenyeznek, két diák a B kategóriában (harmadikosok és kvintósok), a negyedikesek, sexto és septimo számára kialakított C kategóriában további két diák képviselte iskolánkat. 2019-ben pedig volt szerencsénk a D kategóriában is két diákot indítani, akik tudásukat részben külföldön szerezték vagy tökéletesítették. Ők az úgynevezett bilingvális vagy hispanofón kategória, illetve az oktávosok tartoznak még ide.

A Selye János Gimnázium felvétele

A kerületi fordulót mindig a diákok becsületes felkészülése és felkészítése előzi meg. Ezek a fiatalok egész évben részt vesznek a délutáni spanyol szakkörökön, hogy fejlesszék a különböző nyelvi kompetenciáikat. Hisz ők is tudják, hogy a verseny nagyon igényes, tehát a jó eredményért bizony tenni kell! De a szorgalom, az eltökéltség és a becsületes munka idén is meghozta gyümölcsét.

A spanyol olimpia kerületi fordulója február 11-én zajlott Nyitrán. A B kategóriában Kozmér Barbara 3. A osztályos tanuló szerezte meg az első helyet, s így részt vesz a márciusi országos döntőben. Felkészítése közös munka gyümölcse.

Ugyanezen kategória 3. helyezettje idén az a Szakáll Lili (3. A) lett, aki tavaly az iskola történetében először diadalmaskodott az országos döntőben is. D kategóriában is nagyon szép eredmény született, ugyanis a spanyol olimpiákon már veteránnak számító Nagy Natália szintén 3. helyet ért el. Ez a dolog azért is nagyon különleges, mert ebben a kategóriában olyan diákok versengenek, akik hosszabb időt, akár két évet is spanyol ajkú országban töltöttek. Natália viszont kizárólag az iskolai órákon és szakkörökön szerezte tudását, Hevesi Petruf Alenánál. Hosszú és sikeres együttműködés az övék, ahol a tehetség és a szakértelem találkozott. Nati már korábban is hozott nagyon szép eredményeket. Kvintósként a B kategória kerületi fordulóján győzött, majd az országoson az előkelő 5. helyet szerezte meg. Ezt az eredményt egy évvel később a C kategóriában megismételte. Mindez Nati tartós, kemény munkájáról és különleges tehetségéről tesz tanúbizonyságot. Szívből gratulálunk neki, és kívánunk további sok sikert.

Bár a további kategóriákban nem sikerült diadalmaskodnunk, méltán lehetünk büszkék eredményes megoldóinkra is. Az A kategóriában Földes Csaba (2. B) a 8., Kovalik Kapusňák Sabina (2. C) pedig a 10. helyet szerezte meg. A C kategóriában Vlahy Rebeka (4. B) az 5., Zámbó Kitti (4. C) a 8. helyen végzett. A D kategória másik indulója, Bastrnák Ákos (3. C) a 8. helyet érte el.

Márciusban Barbarának szurkolhatunk, aki nemcsak iskolánkat, hanem az egész kerületet képviseli az országos fordulón. Sok szerencsét kívánunk neki!

Ezúton szeretnénk megköszönni diákjaink igyekezetét, türelmét és szívós munkáját.

Alena Hevesi Petruf és Musitz Marietta spanyoltanár