Oktatás

Középiskolások lepték el a közép-európai tanulmányok karát

Az alapos előkészületek ellenére idén is szűkösnek bizonyultak az előadótermek, nagy érdeklődés övezte
a KeTK nyílt napját.

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karát gyakran illetik a családias jelzővel, s a nyílt napon résztvevők visszajelzéseit hallván ez nem is tűnik közhelyesnek, sőt.

Ebben a légkörben zajlott a kar nyílt napja, amelyen végzős középiskolások érdeklődő hada lepte el a kar épületét, hogy minél több információhoz jusson az egyes tanulmányi programokról. A középiskolás diákok próbálkozásai nem voltak hiábavalók, hiszen a kar előterében szorgoskodó hallgatók és oktatók készségesen válaszoltak minden kérdésükre. A kar kínálta szakokról, pontrendszerről, felvételiről, valamint a szálláslehetőségekről két párhuzamos előadás folyt, magyar és szlovák nyelven.

A kar egyes intézetei két időpontban kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Az intézetvezetők a programjaik ismertetése mellett kitértek egyebek mellett a karon folyó tudományos munkára, diákköri konferenciákra, valamint a kar tudományos-kulturális rendezvényeire is. A diákok szabadidős tevékenységéről a Juhász Gyula Ifjúsági Klub (JUGYIK) elnöke tájékoztatta az érdeklődőket.

Az oktatók az intézetek bemutatása után rendhagyó módon különféle ismeretterjesztő programokkal, interaktív foglalkozásokkal próbálták élményszerűbbé, maradandóbbá tenni a nyílt napot. A Közép-európai Nyelvek és Kultúrák Intézetének programkínálata iránt érdeklődők Mariana Čengel Solčanská filmrendező-írónő irodalom és filmadaptáció témájú előadását, az Idegenforgalmi Tanszék majdani hallgatói pedig Alica Golianová Sikeres vállalkozók a gasztrobizniszben című előadását hallgathatták meg. A Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet nyelvi-irodalmi játékokkal kívánta vonzóvá tenni a tanulmány kínálatát, a Pedagógusképző Intézet oktatói pedig az óvodapedagógia tanulmányi program egy sajátos keresztmetszetét mutatták be a jelenlevőknek.

A kar iránt érdeklődő diákok és kísérőik leginkább a felvételi eljárásról, a szálláslehetőségekről, valamint a karon folyó oktatás minőségéről tudakozódtak.

A nyílt nap sikerességét semmi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a résztvevők száma évről évre gyarapodik. Reméljük, hogy a végzős középiskolások minden kérdését megválaszoltuk, s hogy a sikeres érettségi vizsga után újra találkozhatunk velük Nyitrán.

Radics Rudolf ötödéves magyar szakos hallgató

Forrás: Új Szó