Kitekintő

Jóváhagyták: Iskolaőrség lesz a magyar iskolákban

Szeptembertől iskolaőrök lesznek az állami köznevelési és szakképzési intézményekben Magyarországon, a parlament ma megszavazta a módosítást.
Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ahol ezt az intézményvezetők kérik.
Az iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben. Az őrök kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset. Fegyver nem lesz náluk.
Az őröknek csak a munkába állásuk után kell iskolaőri vizsgát tenniük, kilencven napon belül, a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekből, a szabálysértésekből, valamint alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből.
A hivatalos személy és közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot elkövetők már 12 éves kortól büntethetők, a bűnügyi költség a szülőt terheli. Ha jogerős ítélet születik, a gyerek után járó családtámogatási ellátást egy évre elvehetik. (mti)