Egyéb kategória

370. éves a Selye János Gimnázium

Fennállásának 370. évfordulóját ünnepli a komáromi Selye János Gimnázium, a jubileumhoz kapcsolódó eseménysorozat egy évig tart.

Az egyik legjelentősebb szlovákiai magyar középfokú oktatási intézményét 1649-ben alapították a helyi jezsuiták érseki katolikus gimnáziumként. Az iskolának fordulatokban és eredményekben gazdag a története.

A 370. jubileum alkalmából az egy évig tartó eseménysorozat első állomásaként a gimnázium diákjai rövid műsort mutattak be – írta az Új Szó. Utána Andruskó Imre igazgató ismertette az egyéves programsorozatot, és kiemelte a gimnázium történelmi jelentőségét: „Kevés olyan iskola van Szlovákiában, amely elmondhatja magáról, hogy folyamatosan – leszámítva pár évet – 370 éve működik”.
Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a Szlovák Köztársaság Arany Emlékérmét nyújtotta át az iskola vezetésének. Mint fogalmazott, a Selye János Gimnázium 1950-től a szlovákiai magyar kisebbségi oktatási rendszer egyik ékköve és elit iskolája.
Milan Galaba, a megyei tanügyi hivatal vezetője okleveleket és kupákat adott át az iskolának a diákok különböző versenyeken elért remek eredményeiért.
Az ünnepségsorozat jövő októberig tart. Október 26-án a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre ünnepi műsort szervez a Duna Menti Múzeum dísztermében, aznap este a Szent András-bazilikában a gimnázium testvériskolája, a budapesti Szent István Gimnázium öregdiákjainak kamaraegyüttese ad koncertet.
Jövő áprilisban a gimnázium néhány napig vendégül látja testvériskoláit, a budapesti gimnázium mellett a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumból is érkezik egy csoport.
A program zárása két ünnepségből áll: a jövő év közepéig felújított gimnáziumi épületet adják át, utána nagyszabású rendezvényen emlékeznek meg a 370 évről, valamint arról, hogy a jogfosztottság évei után 1950-ben a Selye János Gimnázium volt az első magyar gimnázium, amely újra megnyitotta kapuit.

The post 370. éves a Selye János Gimnázium appeared first on Magyar iskola.