Egyéb kategória

Helyi értékeket kutató diákok országos konferenciája

A Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok országos konferenciája az idén már a 15. évfolyamába lépett. A fenti videóban a kétnapos esemény végső kiértékelését láthatják.

2019. nov. 13., – 2019. nov. 14., Viktória panzió, Železničiarska 1556/27

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Mentor TT 15. alkalommal hirdették meg a Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciáját. Pályázni a szlovákiai magyarság tájaihoz, településeihez és közösségeihez kapcsolódó, a téma iránt a pályázó személyes kötődését is nyilvánvalóvá tevő előadással  lehetett kultúrtörténet, helytörténet, néprajz, vallástörténet, művészet, irodalom, földrajz, természeti értékek, gazdaságtörténet, építészet vagy további tetszés szerint választható témakörökben.

A helyi értékek bemutatása 10 perces előadás keretében, számítógépes vetítéssel (pl. PowerPoint, Prezi) történt, melyet ki lehetett egészíteni eredeti hang- és videofelvételekkel, ill. tárgyi emlékek bemutatásával.

A célcsoport: Az alapiskolák 5–9. évfolyama, a nyolc- és négyosztályos gimnáziumok, valamint a középiskolák diákjai (12–18. éves korosztály). A konferenciára jelentkezhetnek szlovákiai illetőségű diákok (nem követelmény a magyar iskola látogatása, de az előadásnak magyar nyelven kell elhangoznia), egyének vagy csapatok (maximum 2 fő!), bármely szabadon választott témával.

A pályázó felkészítője lehet a tanára, szülője, nagyszülője, ismerőse vagy az adott témában jártas történész, muzeológus, helytörténész stb. A számítógépes feldolgozás (pl. PowerPoint) és az írásbeli összefoglaló végén fel kell tüntetni a forrásanyagot (a szakirodalom pontos bibliográfiája, saját gyűjtésnél az adatközlő/k neve, szül. éve, lakcíme, ha a téma megkívánja, vallása, mestersége).

A pályázat sikerét segíti elő, ha a pályázó tanácsért fordul a közeli múzeumhoz, levéltárhoz vagy a környezetében élő helytörténészekhez.

Értékelés: Arany, ezüst, bronz sávos minősítés, az előadás és témaválasztás alapján. Minden résztvevő oklevélben és könyvjutalomban részesült.