Hazai hírek

Kultúrák találkozása a dunaszerdahelyi Neratovicei téren

 

Az oktatási minisztérium az előző tanév végén írta ki a regionális és multikulturális nevelést ösztönző pályázatát magyar iskolák számára. A dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola az iskola profiljához alakított projekttel pályázott és egyetlen szakközépiskolaként szerepelt sikeresen.

A projekt még javában zajlik, hiszen a pályázat 10 rendezvényt, illetve szakmai foglakozást foglal magába októbertől decemberig. Az iskola kulináris és vendéglátóipari szakjaihoz igazodva a pályázat kidolgozói három olyan nemzeti kultúrát (török, kínai, magyar) választottak ki, amelyekkel a kulináris élvezeteken keresztül leggyakrabban kerülünk kapcsolatba. Az együttműködésre a Dunaszerdahelyen működő vendéglők alkalmazottait kérték fel, hogy az iskola erre kialakított termeiben élőben, workshop formájában mutassák be egy-egy jellegzetes étel elkészítését. A projekt kísérő eseményei a szóban forgó konyhák kulturális hátországát kívánják bemutatni.

A Neratovicei téri iskola diákjai a „török héten” vannak túl. Az idegenforgalom szakon tanuló diákok indítottak: prezentációjuk széles körű betekintést nyújtott a török mindennapokba és hagyományokba. Földrajz, gasztronómia, turisztika, foci – hogy csak néhányat említsünk. Néhány nappal később már az iskola szakács tanulói örülhettek, hiszen döner kebab elkészítésében vehettek részt függőleges nyárson. A közreműködő török vendéglős, Samir Mustafi készségesen és türelemmel irányította a gyerekeket, az elkészített adagokat aztán közösen kóstolhatták meg.

Kultúrák találkozása a dunaszerdahelyi Neratovicei téren

A „kebab kapcsolat” Dobrovits Mihály budapesti turkológus és keletkutató Vámbéry Árminról szóló előadásával folytatódott. Vámbéry igazi kultúraközvetítő volt, nem mellesleg a kebab étel leírása is nála található meg először magyarul. A török hét Vámbéry Ármin mellszobrának megkoszorúzásával ért véget a róla elnevezett téren.
A következő állomás: Kína.
– vg –

Neratovicei