Vélemény

Németországi Erasmus+ találkozón a Marianum gimnazistái

A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont gimnazistái ebben a tanévben bekapcsolódtak az Erasmus+ Stratégiai partnerségek elnevezésű nemzetközi programba, spanyol, német és luxemburgi középiskolákkal karöltve.

A kétéves angol–német nyelvű projekt címe „A múlt nyomai a jelenben – Európa felfedezése határok nélkül”. Azt vizsgálja, miképp hatottak a múlt történelmi eseményei, sorsfordító viharai a mai emberek életére Európa más-más szegletén.
A kétéves multilaterális projekt első projekttalálkozójának a németországi Waldkraiburg gimnáziuma adott otthont. A valenciai Monserratból, Komáromból és Luxemburgból érkező diákok megismerték Waldkraiburg városának egyedülálló történelmét, végigjárták a fontosabb emlékhelyeket, miközben azt vizsgálták, miként hatottak, illetve hatnak ma is a múlt sorsfordító eseményei a waldkraiburgiak életére.

Ellátogattak a városi múzeumba és a levéltárba, ahol megtudták, hogy Waldkraiburg városát közép-európai politikai menekültek (köztük magyarok, csehek és szlovákok) alapították az első világháború után. Ők politikai nézeteik miatt nemkívánatos személynek számítottak hazájukban. A waldkraiburgi diákok vezetéknevei ma is utalnak közép-európai gyökereikre. Jelenleg is 17 nemzetiség képviselteti magát a gimnáziumban (köztük lengyelek, magyarok, csehek).

Kirándultak is

A diákcsoportok nemcsak a projekttémán dolgoztak a hét folyamán, hanem kirándultak is Bajorország festői szépségű tájain. Ellátogattak Burghausen középkori várába, hajókiránduláson vettek részt a Chiemseen, melynek egyik szigetén megtekintették a Herrenchiemsee kastélyt, melyet II. Lajos bajor király építtetett.

Münchenben a belvárosi idegenvezetés után ellátogattak az Olimpiatoronyba és a német autógyártás fellegvárába, a BMW központjába, ahol szebbnél szebb autó- és motorcsodák közt sétálva ismerték meg a cég sikertörténetét.

A résztvevők rengeteget tanultak, nemcsak angol és német nyelvtudásuk, hanem történelmi és kultúrtörténeti ismereteik is bővültek, de ami a legfontosabb, életre szóló barátságokat kötöttek. Az Erasmus+ projektnek köszönhetően kinyílt előttük a világ, más országokból érkező és más kultúrkörhöz tartozó diákokkal találkozhattak, s ezáltal nyitottabbak lettek más nemzetek és kultúrák iránt. Tudatosították, mekkora a felelősségük abban, hogy a jövő generációjaként megőrizzék a békét Európában.

Márciusban ismét útra kelnek a Marianum gimnazistái, Luxemburgban öregbítik majd városunk és iskolájuk hírnevét.

Galo Lukács Tímea, a projekt koordinátora