Hazai hírek

Év végéig minden pedagógusnak ki kell kérnie az erkölcsi bizonyítványát

Már csak néhány napjuk van a pedagógusoknak, hogy kikérjék erkölcsi bizonyítványukat, aki ezt nem teszi meg év végéig, az elveszíti állását.

A teljes erkölcsi bizonyítvány bemutatására kötelezte az oktatási minisztérium az ország összes pedagógiai alkalmazottját – így reagált egy fővárosi pedofil tanár esetére. Az átvilágítási folyamat azonban kérdéseket vet fel – írta az Új Szó.

Körülbelül 90 ezer pedagógiai alkalmazott köteles kérvényezni erkölcsi bizonyítványának kiállítását: ez egy kivonat arról, hogy a múltban elítélték-e bármiért jogerősen vagy sem.

Ha kiderül, hogy nem feddhetetlen, automatikusan elveszíti állását, de így jár az is, aki az év végéig nem kérvényezi a dokumentum kiállítását.
Az ősszel életbe lépett törvény reakció annak a pozsonyi tanárnak az esetére, aki egy 11 éves fiút molesztált. Később kiderült, hogy a férfit korábban már elítélték hasonló bűncselekmény miatt, de ő nevet változtatott, a bűnügyi nyilvántartási kivonatból pedig 10 év után automatikusan kitörlődött.

90 ezer kérvény

Az erkölcsi bizonyítványt egy internetes alkalmazáson keresztül kell kérni, amely a kerületi jogkörű járási hivatalok tanügyi osztályáról kerül a pozsonyi főügyészségre. Itt állítják ki az erkölcsi bizonyítványt, és visszaküldik a járási hivatalba, ahol a megbízott alkalmazott a dokumentum alapján megállapítja a feddhetetlenséget, illetve ellenkező esetben értesíti a munkaadót, legtöbbször az igazgatót. Az igazgatók tehát nem kapják meg az alkalmazottak erkölcsi bizonyítványát, sőt maga a pedagógus sem, azt ugyanis még a hivatalban megsemmisítik.
A főügyészségnek június 30-ig kell elküldenie az erkölcsi bizonyítványt.

Hibalehetőség

Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója megalázónak nevezte, hogy több tízezer pedagógiai alkalmazottnak kell bizonyítania büntetlen előéletét. Szerinte az ellenőrzésre más mód is lett volna, valamint azt is érdekesnek találja, hogy míg egy hivatali dolgozó láthatja a teljes erkölcsi bizonyítványt, azt sem az igazgató, sem az érintett nem kapja kézhez. „Mi van akkor, ha a hivatali alkalmazott véletlenül téved? – teszi fel a kérdést. – Akkor egy téves értesítés alapján kell eljárnom?”
Az oktatási minisztérium sajtóosztálya megkeresésünkre elmondta, a belügyminisztérium óvintézkedéseket tett, hogy ne történhessen tévedés, a személyes adatok védelme miatt pedig csak az eredményről értesítik az igazgatót. „A tanárok individuálisan nem kérhetik el a saját erkölcsi bizonyítványukat, mivel a törvény értelmében nem tartoznak azon személyek közé, akik ezt megtehetik” – áll a tárca állásfoglalásában.

Azok is kötelesek kikérni így az erkölcsi bizonyítványukat, akik a közelmúltban léptek be a munkahelyükre, és akkor bemutatták a bűnügyi nyilvántartási kivonatot.
Andruskó azt is elmondta, az anyasági szabadságon lévőknek is kötelező kitölteni az online kérvényt.

Arra a kérdésre, hogy miért csak a pedagógiai alkalmazottakra vonatkozik az erkölcsi bizonyítvány bemutatása, míg például az egészségügyi dolgozókra vagy az egyházi személyekre nem, a minisztérium nem válaszolt. Annyit azonban elmondtak, hogy a törvénymódosítást nem előzte meg tárcaközi egyeztetés.