Hazai hírek Oktatás

Az oktatásügyben az átgondolatlan változtatások jelentik a fő problémát

A Focus ügynökség decemberi felmérése szerint az átgondolatlanul bevezetett változásokat tartja az oktatásügyben a fő problémának az emberek 43 százaléka, majd a rossz tankönyvek (30%) és a rossz műszaki felszerelés (29%) következik.

„Szerencsére már a széles nyilvánosság is érti, hogy az oktatásügyet nem szabad elhanyagolni, sőt politikai prioritásként kell kezelni” – mondta Oľga Gyárfášová szociológus a felmérés eredményei kapcsán.

az oktatásügyben átgondolatlan
A lakosság csupán 16 százaléka gondolja, hogy az oktatásügyben jó irányba mennek a dolgok.

A lakosság csupán 16 százaléka gondolja, hogy az oktatásügyben jó irányba mennek a dolgok. 38 százalék ennek ellenkezőjét gondolja, 42 százalék szerint pedig az oktatásügy egy helyben topog.

A válaszadók szerint a legfontosabb az lenne, hogy az iskola általános műveltséget és áttekintést adjon a gyerekeknek. Olyan felnőtteket neveljen belőlük, akik magabiztosan tudnak tájékozódni az életben, és természetesen nagyon fontos az idegen nyelvek oktatása. A válaszadók több mint 70 százaléka nevezte „nagyon fontosnak” e felsorolt három területet. A Focus által 2019 decemberében elvégzett felmérésben 1 008 embert kérdeztek az oktatásüggyel kapcsolatos véleményükről.

Ezzel szemben csak a lakosság 11 százaléka gondolja, hogy az alap- és középiskolák megfelelően felkészítik a gyerekeket az életben való eligazodásra. (km)


Adalék

A minőségi oktatás elképzelhetetlen jó tankönyv nélkül, hiszen az utóbbi évtizedek műszaki fejlődése ellenére az oktatásban még mindig a tankönyv az elsődleges információforrás, sőt sok esetben az egyetlen könyv, amelyet a diák elolvas. Ezért egyáltalán nem mindegy, milyen a tankönyvek tartalmi és nyelvi-stílusbeli színvonala. A vonatkozó szlovákiai közoktatási jogszabályok értelmében csak a minisztérium által jóváhagyott és az egységes tantervhez igazodó tankönyv használható az iskolákban, ennélfogva a magyar iskolákban döntően cseh vagy szlovák nyelvből fordított könyvekből tanultak és tanulnak ma is a diákok. Mindez azt jelenti, hogy az oktatás minőségének értékelésekor nem lehet a használt tankönyv mint fordított szöveg színvonalától eltekinteni.
SZABÓMIHÁLY Gizella