Hazai hírek

Elégedett magával az oktatásügyi miniszter

Martina Lubyová oktatásügyi miniszter (SNS) szinte teljesen elégedett a saját teljesítményével, ahogy fogalmazott, a tárcánál véghezvitt „szociális intézkedéseket” tartja a legtöbbre, legfőképpen a „masszív béremeléseket”.

A miniszter 2017 őszétől irányítja a tárcát, mivel elődjének, a szintén SNS-es Peter Plavčannak távoznia kellett a kutatásra szánt uniós és hazai támogatások elosztása miatt kitört botrány után.

A miniszter leszögezte: az ő megbízatási ideje alatt a pedagógusok lettek a „béremelési verseny” nyertesei az államigazgatásban, és ez vonatkozik a nem pedagógiai alkalmazottakra is, összesen mintegy 100 ezer iskolaügyi dolgozóra.

Az oktatásügyi miniszter teljesítményét értékelve azt is hangsúlyozta, itt nem egyszeri jutalmakról, karácsony előtti prémiumokról van szó, hanem a rendszeres havi fizetésről, különös tekintettel a pályakezdőkre, akik közel 10 százalékos béremelést kaptak. Lubyová helyesnek tartja az eddigi kreditrendszer helyett bevezetett 12 százalékos bérpótlékot is, amellyel a pedagógusok szakmai fejlődését honorálják. (km)