Közösség Oktatás

Feynman tanulástechnika: Taníts másokat!

  1. Ha valamit papagáj módjára el tudsz mondani, az még nem tudás. Akkor tudod, ha el tudod magyarázni, tudsz rá egyszerű példát mondani. És a lényegek lényege! Hol tudod felhasználni az életedben. Mire jó az neked, ha tudod.

magolás az egyik legkárosabb tanulási módszer, rövid határidős vizsgákra való felkészüléshez mégis sokan használják. A Feynman-technika nem csak a megtanultak napokkal későbbi felidézésében, hanem a tanultak jobb megértésében is segíthet. A technikát használhatod, hogy:

  • megérts fogalmakat, amiket eddig nem igazán fogtál fel
  • emlékezz fogalmakra, amiket bár megértettél, de nem tudod felidézni amikor szükséged lenne rájuk (például egy vizsgán)
  • hatékonyan tanulj vizsgákra

 

1. lépés

Írd fel egy lapra, hogy mit akarsz megtanulni.

Fogj egy lapot és írd fel a lap tetejére a fogalmat, amit meg szeretnél tanulni. Habár a technikát Feynmanról nevezték el, nem csak matematikai szabályok megtanulására alkalmas. Használhatod történelmi események mélyebb megértéséhez, a Brezsnyev-doktrina értelmezéséhez vagy épp a szecesszió jellemzőinek memorizálásához.

2. lépés

Magyarázd el oly egyszerűen, hogy még egy 10 éves is megértse. Rajzolhatsz közben. Mutathatsz grafikonokat is. Bármi jó, ami hozzásegít egyszerűen megérteni.

Szakadj el a jegyzeteidtől, csukd be a könyvet és próbáld meg egyszerű tőmondatokkal elmagyarázni a fogalom lényegét. Képzeld el, hogy az ötéves önmagad ül veled szemben. Neki kell elmagyaráznod a soros és a párhuzamos kapcsolás közötti különbséget.

3. lépés

Ha valamit nem tudsz elmagyarázni, akkor az a vakfolt. Tisztázd.
    – hiányzik egy láncszem
    – téves, amit gondolsz
    – érthetetlen, valószínű egy idegen fogalom miatt
    – bizonytalan vagy
Ki kell derítened a hiány okát. Nézz utána a könyvben, jegyzetben, keress rá neten. Tisztázd.

Kihagyott a magyarázatod egy kulcsfontosságú elemet, amely szükséges a fogalom értelmezéséhez? Vannak még ködös részei a gondolatmenetednek? Ezeket a részeket kell átnézned, kiegészítened és jobban a fejedbe vésned. Vedd elő a jegyzeteidet és frissítsd fel a tudásodat.

4. lépés

Magyarázd el újra. Egyszerűen.
Használhatsz szakszavakat, de azokat is tudd saját szavaiddal elmagyarázni. Meséld el. Ez a legjobb kifejezés. Keress rá példát az életből. Hasonlatot is mutass. Kezdd így: Ez olyan, mint amikor…

Ha a magyarázatod során bárhol használtál bonyolult nyelvezetet, laikusok számára nehezen értelmezhető kifejezéseket, akkor ezeket a részeket fogalmazd át. A magyarázatod a témáról előzetes tudással nem rendelkezőknek is érthető kell, hogy legyen.

Feynman technika
Illusztráció: Híres Norbert, https://norberthires.com/a-feynman-technika-tanulasi-modszere/

A technika háttere

A tanulási módszer a Nobel-díjas fizikusról, Richard Feynmanról kapta a nevét. Feynman olyan tanár volt, aki bonyolult fizikai és matematikai koncepciókat laikusok számára is érthetően tudott elmagyarázni. Magyarázatai mindig egyszerűek, lényegretörőek voltak. TV műsorok, konferenciák rendszeres vendégeként a katedrán túl is sokat tett a természettudományok népszerűsítéséért.

A módszert még a Princetoni Egyetemen a vizsgákra készülve fejlesztette ki Feynman. A számonkérések közeledtével fogott egy jegyzetfüzetet és nagy betűkkel ráírta: Dolgok, amiket nem tudok.

Ennek a füzetnek az egyes oldalaira a számára ismeretlen vagy homályos fizikai fogalmakat írta fel, majd a lehető legegyszerűbb formában írt hozzájuk magyarázatokat. A később közkedvelt tanár ezzel bizonyította, hogy valóban érti a tananyagot és a tanultak felidézését is egyszerűbbé tette a Feynman-jegyzettel.

Ez egy tanulási módszer, amely a belső párbeszédedre és az otthoni felkészülésre korlátozódik. Számonkérésnél úgy adod elő a megtanultakat, ahogy szeretnéd. Ha a tanár a többsoros definíciókat kedveli, akkor a módszernek hála képes leszel azt visszamondani, de érteni is fogod a fogalom lényegét és alkotóelemeit.