Kitekintő

Felforgatja a gyerekek életét a járvány és gyermekjogi válságot okoz

A gyerekeket nagyrészt elkerülik a koronavírus legsúlyosabb tünetei, de a válság gazdasági és társadalmi hatásai katasztrofális következményekkel lehetnek rájuk. Felforgatja a gyerekek életét a járvány és gyermekjogi válságot okoz – figyelmeztet az ENSZ.

A világszervezet szerint ez minden országban minden gyereket érint, és a járvány széles körű gyermekjogi válságot okoz. A legsúlyosabban azok a gyerekek érintettek, akik nyomornegyedekben, menekülttáborokban, konfliktuszónákban, intézetekben élnek, vagy valamilyen egyéb betegségben szenvednek, illetve fogyatékossággal élnek.

António Guterres  Felforgatja
António Guterres ENSZ-főtitkár

António Guterres ENSZ-főtitkár nyomatékosította, hogy a járvány világszerte veszélybe sodorja a gyerekeket, ezért minden családot és politikai vezetőt felszólított, „óvják meg a gyermekeinket”, mert a járvány teljesen felforgatja az életüket.

Guterres rámutatott, szinte sehol sem tudnak a gyerekek iskolába járni, a családokban sok helyen egyre nagyobb a feszültség a bezártság miatt, a csökkenő családi bevélek pedig sokszor az egészségügyi és étkezési költségek megkurtításához vezetnek, amit a gyerekek sínylenek meg a leginkább. A főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a globális recesszió miatt gyerekek százezrei halhatnak meg idén.

A jelentés kiemeli, hogy 188 országban tartanak zárva az iskolák, ami másfél milliárd gyereket érint. Közülük 369 millióan vannak azok, akik csak az iskolában kaptak naponta rendszeresen enni. Sok ország digitális oktatásra állt át, de ezen a téren is súlyos hátrányba kerülnek azok a gyerekek, akik olyan helyen élnek, ahol egyáltalán nem elérhető az internet, vagy csak csillagászati áron férhetnének internetszolgáltatáshoz.

Külön kitért a főtitkár arra, hogy a gyerekek egyszerre szemtanúi és áldozatai a családon belüli erőszaknak, és az iskolák bezárásával ebből a szempontból is megszűnt az egyik legfontosabb korai előrejelző mechanizmus. (mti)