Oktatás

Gröhling: A tanítók örülnek, hogy visszatérhetnek az iskolákba

A szülők nemkülönben, kétharmaduk elküldi iskolába a gyerekét, ha kinyitják az intézményeket.

Branislav Gröhling oktatási miniszter a héten végigjárta az összes megyét, naponta 4-5 iskolát keresett fel, hogy az újranyitással kapcsolatban tájékozódjon, mire van szükségük az iskoláknak, mit kell megoldani.

Gröhling: A tanítók örülnek, hogy visszatérhetnek az iskolákba
Gröhling (balra) ma kassai iskolákban tájékozódott arról, mire van szükség az újranyitáshoz

Ma Kassán és környékén járt és ismét elejtett néhány szót a nyitásról. Megerősítette, hogy döntés május 18-án, hétfőn várható, és utána még egy vagy két hetük lesz az iskoláknak, hogy mindent előkészítsenek. Elsőként az óvodákat nyitják ki és az alapiskolák 1-5. évfolyamába járó gyerekek ülhetnek vissza a padokba. „A pedagógusok nagyon örülnek, hogy visszamehetnek az iskolába” – mondta a miniszter az újságíróknak. „Dolgozunk a módszertani és egyéb útmutatókon, melyeket megvitatunk az iskolák fenntartóival, hogy ők is mérlegelhessék, megnyitják-e az iskolát, és ha igen, milyen feltételek mellett” – tette hozzá Gröhling.

Beletörődtek a diákok, hogy nem kell érettségizni – alig van jelentkező

Rastislav Polaček, Kassa főpolgármestere azt mondta, az önkormányzat felmérése szerint a szülők kétharmada járatná újra iskolába a gyerekeit – ugyanis az iskolába járás nem lesz kötelező a nyitás után sem, a szülő dönt erről.
Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke bölcs döntésnek nevezte, hogy az iskolákat csak fokozatosan nyitnák meg. Azt mondta, értékeli, hogy a középiskolák továbbra is a távoktatás mellett maradnak, véleménye szerint ez sikeresen zajlik a régióban. (l)