Hazai hírek Oktatás

Két hét múlva újraindulhat az iskolai oktatás

Igor Matovič kormányfő szerint nem kizárt, hogy két hét múlva folytatódhat az iskolai oktatás.
Branislav Gröhling szakminiszter korábban azt mondta, feltehetően nem egyszerre indulna újra mindenhol a tanítás.

Matovič a közszolgálati rádió Szombati párbeszéd című műsorában beszélt az iskolák kinyitásának lehetőségéről. Arra a kérdésre, hogy erre júniusban kerülhet-e sor, azt válaszolta, nem kizárt, hogy már két hét múlva. Hangsúlyozta azonban, minden a számokon múlik, a nyitás csak akkor lehetséges, ha továbbra is ilyen alacsony marad az új fertőzöttek száma. A kormányfő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a gyerekek nyáron hoznák be a lemaradást, tehát valamivel hosszabb lenne a tanév.

Branislav Gröhling korábban arról beszélt, nem biztos, hogy ha újraindul is a tanítás, arra egyszerre kerül sor minden iskolában. „Többféle lehetőségről tárgyalunk, és nem biztos, hogy egyszerre lép érvénybe az egész országban és minden iskolában. Figyelembe vesszük az iskolák kapacitását, a tanulók létszámát, valamint a tanítás módját és a pedagógusok életkorát” – hangsúlyozta a miniszter.

Gröhling szerint az még elképzelhető, hogy a nyolcosztályos- gimnáziumokba lesz felvételi, ezt május közepéig eldöntik. A kilencedikesek középiskolai felvételijét végérvényes törölték. (l)