Kitekintő

InSight – búcsúfotó a Marsról

Az InSight űrszonda utoljára december 15-én kommunikált a Földdel, ekkor küldte az utolsó képet. A NASA korábban úgy döntött, hogy a küldetést akkor nyilvánítja befejezettnek, ha a leszállóegység két kommunikációs kísérletet is elmulaszt.

Az InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) űrszonda 2018. május 5-én indult és 2018. november 26-án landolt a Mars felszínén, az Elysium-síkságon. Misszióját eredetileg ugyan csak 2 évre tervezték, de az űrszonda eredményei és állapota miatt további 2 évvel meghosszabbítottak azt 2021 januárjában.

Ez az egyik utolsó kép, amelyet a NASA InSight marsjárója készített. A 2022. december 11-én, a küldetés 1436. marsi napján, azaz szolján készült felvételen az InSight szeizmométere látható a vörös bolygó felszínén. NASA/JPL-Caltech[/caption]

Az InSight segítségével sikerült feltárni a Mars belső szerkezetét, és új információkat gyűjtött a bolygó három fő rétegéről – a kéregről, a köpenyről és a magról. A tudósok megállapították, hogy az űrszonda alatt húzódó kéreg a vártnál valamivel vékonyabb – körülbelül 25-40 km vastag, és két vagy három alrétegből áll. A kéreg legfelső rétege körülbelül 10 km vastag, és kevésbé sűrű, mint az alsó kéreg. A Mars magja olvadt és a vártnál jóval nagyobb, kb. 1 800 km sugarú. Az alacsonyabb sűrűség azt jelenti, hogy az olvadt vashoz könnyebb elemek keveredtek, ami csökkenti az olvadáspontját.

MARS InSight Mission
A NASA InSight marsjáróját por borítja az április 24-én készült utolsó szelfin. A következő hónapban robotkarját nyugalmi helyzetbe helyezték, azaz „nyugdíjazták”. NASA/JPL-Caltech