Kitekintő

Naponta igazolást ír a szülő – Izraelben ilyen szabályokkal indult újra a tanítás

Izraelben 40 fokos hőségben is nyitva kell hagyni az ablakokat, de a gyerekek egyelőre boldogok, tanévkezdési hangulat uralkodik.
Két hónap után minden korosztály számára megnyíltak az iskolák Izraelben, miután a koronavírus-járvány fokozatosan visszaszorult az utóbbi hetekben.
Az óvodák és az alsó tagozatok első három osztálya, valamint az érettségizők kiscsoportos oktatásban már két hete járnak iskolába, a különösen fertőzött településeken pedig maradt a távoktatás.

A szülőknek naponta írásban igazolniuk kell, hogy gyerekük egészséges, tünetmentes, a negyedikeseknél idősebbeknek maszkot kell viselniük, az ablakokat a negyven fokos hőség és a klímaberendezések működtetése ellenére nyitva kell tartani, a gyerekek padjait egymástól két méterre kell elhelyezni, és csakis állandó padtársak ülhetnek egymás mellett.

Minden osztály alkoholos törlőkendőket is kap. A szünetekben az osztályok elkülönülnek egymástól, és az iskolások megpróbálják tartani egymástól a kétméteres távolságot. Az újságok szerint szeptember eleji tanévkezdés hangulat van az iskolákban, a gyerekek nagyon örülnek, hogy a két hónap után ismét együtt lehetnek.
Az iskolákat főleg azért nyitották ki, hogy a szülők visszatérhessenek munkahelyeikre, és újraindulhasson a gazdasági élet. A 9,2 milliós Izraelben a koronavírus miatt leállás nyomán 1,1 millió munkanélkülit regisztráltak. A Covid-19 betegségben 268-an haltak meg. (mti)