Kitekintő

Semmi baj nem lett belőle, hogy Norvégiában két hete kinyitották az iskolákat

Nem rontott a járványhelyzeten Norvégiában, hogy áprilisban újra megnyitották az óvodákat és az iskolákat – jelentette be ma a norvég közegészségügyi intézet.
Norvégiában április 20-án nyitottak újra az óvodák, majd egy héttel később az általános iskolák. A lépés akkor sok szülőből aggodalmat váltott ki, attól tartottak, hogy gyerekeiket kísérleti nyúlként használják a járvány jellegének kitapasztalására.

A hivatal közölte, hogy ha az iskolák megnyitása negatív hatással lett volna a járványügyi helyzetre, az mostanra már megmutatkozott volna az új fertőzöttek számán. Ugyanez vonatkozik a fodrászüzletekre és egészségügyi szolgáltatókra, amelyek április 27-én nyithattak ki újra.

A norvég iskolákban a gyerekeket kisebb csoportokba osztották, távolságot kell tartaniuk egymástól, és rendszeresen kezet kell mosniuk. A tanórákat lehetőség szerint a szabadban tartják.
Vasárnap Norvégiában már csak hét új koronavírusos megbetegedést jelentettek. Az országban eddig 8100 ember fertőződött meg, és 224-en haltak bele a vírus okozta betegségbe. (mti)

NÁLUNK A KOCSMÁT NYITJÁK KI, EURÓPÁBAN AZ ISKOLÁKAT