Oktatás Technológia

Te hány ujjal gépelsz?

Ma már nagyon sok kommunikáció írásban zajlik. Posztolsz, vagy hozzászólsz Facebook-on, e-mailt írsz, chattelsz Skype-on, stb. Képzeld el, hogy úgy tudsz folyamatosan gépelni, hogy nem a billentyűket nézed és nem javítgatod a szöveget, miután a képernyőn visszaolvastad azt.

Te is azt hiszed, hogy nagyon nehéz megtanulni a 10 ujjal vakon gépelést?

Ez nem igaz. Akár nagyjából 100 órás tanfolyamon is készségszinten el tudod sajátítani ezt a tudást. Egy ilyen tanfolyam sok pénzbe kerül, de ha nincs rá pénzed, akkor tanulhatod ingyen online is. Persze így több időt kell rászánnod.

Az írógép-számítógép egy-egy billentyűjét vagy a jobb, vagy a bal kéz meghatározott ujja üti. Ezt nevezzük kötött ujjrendnek. Az ujjak az alaptartásban az asdf jklé betűk fölött, a hüvelykujjak a szóközbillentyű felett „parkolnak”, onnan kiindulva ütik le a meghatározott billentyűket, és oda térnek vissza. Mind a 10 ujjnak megvan a maga feladata. És miért „vakírás”? Azért, mert írás közben csak a másolandó szöveget nézzük, nem a billentyűzetet. „Úgy gépel, hogy nem is néz oda a billentyűkre!”- szokták dicsérőleg mondani az ügyesen gépelőkről.

Alap kéztartás

Miként írjunk mind a tíz ujjunkkal? A számítógépek billentyűzetén, mely az írógép billentyűihez hasonlóan van elhelyezve, a tízujjas vakírás elsajátítása érdekében, mindenképpen szükséges a helyes, alap kéztartás elsajátítása, mely lehetővé teszi az ujjak megfelelő mozgását az egész billentyűzeten. Ezt a kéztartást nevezzük alap kéztartásnak. A gépelés során ujjainkat a billentyűzet alfanumerikus részének középső során a következő módon helyezzük el:

bal kéz jobb kéz
kisujj A kisujj é (;)
gyűrűs ujj S gyűrűs ujj L
középső ujj D középső ujj K
mutató ujj F mutató ujj J
hüvelyk ujj szóköz hüvelyk ujj szóköz

Kezdő kéztartás és a tapintható betűk

billentyuA kezdő kéztartást úgy érjük el, hogy ujjainkat a képen látottak alapján helyezzük el a billentyűkön. Az F és a J betűk, úgynevezett tapintható billentyűk, melyek segítenek a helyes és gyors tájékozódásban- a kezdő kéztartásban mutatóujjaink ezeken a billentyűkön helyezkednek el. Gépelés során, ujjainkkal az alatta, vagy felette elhelyezkedő betűket ütjük le, a képeken látottak alapján. Azok az ujjaink, melyekkel éppen nem írunk, a billentyűzeten pihennek, de nem írunk velük, csak érintik az adott betűt. A másik alternatíva alapján, az éppen nem gépelő ujjak picivel a billentyűk felett pihennek.

klavesnica gepiras

Hogyan vagyunk képesek ezt megtanulni? Úgy, ahogy szobánkban a sötétben is megtaláljuk a villanykapcsolót, nem megyünk neki az asztalnak, körülbelül érezzük, hány lépésnyire van a szobaajtó – bár, ha megkérdezné valaki, szóban biztosan nem tudnánk megmondani. Tapintáson alapuló helyzetérzékelés a neve ennek a képességnek. A gyakorlás során megtanuljuk, hogy melyik betű hol található a klaviatúrán. Megtanuljuk, hogy például az i betűt a jobb kéz középső ujja üti, a k betűről kiindulva, felfelé. Először még kicsit gondolkoznunk kell, melyik ujjunk milyen irányba mozduljon, de rövidesen automatikusan megy az írás.

klavhu

Ez a tudás nem csak a napi életedet könnyíti meg, de munkahelyeken is nagy hasznát veszed, mert szinte mindent írásban kell produkálni. Leveleket, szerződéseket, árajánlatokat, adatbázisokat, stb. Sokkal többet tudsz elvégezni, ha mindezt úgy csinálod, hogy közben nem a billentyűket nézed. Ezzel értékesebb munkaerő leszel, mert a munkádat hatékonyabban és gyorsabban elvégzed. Előnyösebb helyzetben lehetsz egy állásinterjún, magasabb fizetést kérhetsz a hatékonyabb munkavégzés miatt, és ezzel akár elkerülheted, hogy elbocsássanak az állásodból.

Próbáld ki ezt az oldalt: klav.hu  regisztrálni kell, hogy rendesen használni tudd.

A gepiras-oktato.hu egy másik lehetőség arra, hogy javítsunk a írásunkon.

gepiras

A helyes testtartás

Lehet futni magas sarkú, elegáns báli cipőben is (ha nagyon muszáj), de aki futóversenyen akar indulni, biztos másfajta lábbelit fog felvenni!

A gépelés közbeni helyes testtartásnak ugyanígy nagyon fontos szerepe van. Egyrészt ügyelni kell arra, hogy lehetőleg ne, vagy csak minél később fáradjunk el, vagy hogy az évek elteltével ne szenvedjünk maradandó egészségkárosodást (gerincbántalmak, ízületi és ínhüvelygyulladás stb.). A fáradtság a munka minőségének a rovására megy, ezért sem mindegy, hogyan dolgozunk. A helyes testtartásnál a felkar a felsőtestet lazán érinti, merőleges a talajra, az alkar párhuzamos a talajjal. Az ujjak a billentyűzetet felülről könnyedén érintik. A szék hátlapja a gerincünk alsó részét (a keresztcsont környékét) támasztja meg, nem pedig a hátunk közepét. A felsőtest egyenes, vagy kissé előrehajol.

Fontos, hogy milyen legyen:

  • a székünk ülőlapjának magassága: kb. 45 cm, az alsó lábszár hosszához igazodjék
  • mindenképpen háttámlás legyen a székünk, lehetőleg forgószék, amelynek magassága és a hátlap dőlésszöge is állítható
  • az asztallap magassága, amelyiken a billentyűzet található: 60-65 cm (alacsonyabb, mint az íróasztalé)
  • a monitor magassága a szem síkjához képest: kb. 15-20 fokkal lejjebb legyen
  • a monitor távolsága a szemünktől: 60-80 cm (a monitor méretétől is függ)
  • a képernyő felbontása, frekvenciája minél nagyobb legyen, hogy kímélje a szemünket
  • a megvilágítás kellő erősségű, ne csillogjon, kápráztasson a fény

Tanácsok:

  • Érdemes az oldalon található legegyszerűbb feladatsorokkal kezdeni.
  • NE IGYEKEZZEN MÁR AZ ELEJÉN GYORSAN ÍRNI! Írjon lassan, de HIBÁTLANUL. A leütések közötti időnek nagyjából egyformának kellene lennie.
  • A következő feladatsor gyakorlására csak azután térjen rá, ha már az előző hibátlanul megy.
  • LEGYEN TÜRELMES!
  • NE GYORSULJON FEL A HIBÁK SZÁMÁNAK NÖVELÉSE ÁRÁN. Amennyiben felgyorsult, de ennek arányában a hibás leütések száma is nőtt, lassítson inkább.
  • MÉG MINDIG LEGYEN TÜRELMES!
  • A gyorsaság magától jön, amennyiben becsületesen és rendszeresen fog gyakorolni.