Hazai hírek Oktatás

Néphagyomány – egyetemi szinten

Nyitrai_képzés(2)

A tavaly őszi szemeszterrel kezdődött, és a tavaszi kurzussal folytatódott a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia a Néphagyomány az oktatásban címmel meghirdetett képzése a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán. Az együttműködés jelentőségét és eredményeit Bárczi Zsófia, a kar dékánja foglalta össze.

„A közös program elindításával Varga Norbert közművelődési szakember, folklórkutató, a hálózat munkatársa kereste meg az egyetemet. Az egyeztetés során számos ötlet vetődött fel: kezdetnek módszertani napot szerveztünk. Ennek keretében a Hagyományok Háza elhozta az intézménybe a szakembereket, akik előadásokkal, valamint gyakorlati foglalkozásokkal irányították rá a hallgatók figyelmét a mindennapi hagyományőrzés fontosságára” – mondta Bárczi Zsófia.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a közös munka folytatása mellett voksolt az egyetem. Szabadon választható tantárgy-kurzust hirdetett meg, az oktatást a Hagyományok Háza szakembereire bízta, s eredményesen zárult az első, őszi, majd idén a tavaszi szemeszter. Az utóbbit az járvány miatt online szervezték, s a résztvevők teszt útján adhattak számot tudásukról.

„A kurzust óvodapedagógusoknak és leendő tanítóknak szántuk, akik a tanultakat a gyerekekkel való foglalkozásokon tudják kamatoztatni. A tanfolyam szerencsésen ötvözte az újszerű közös munkát a gyakorlóiskolák igényeivel. Már korábban kaptunk olyan jelzéseket ezektől a tanintézményektől, miszerint hasznosnak tartanák, ha a leendő pedagógusok a népzene, a népdalok, a népi játékok és a kézműves foglalkozások területén is otthonosan mozognának.

A harmincnyolc hallgató is nagyon élvezte a szemesztert, felismerte újszerűségét az oktatásban, a hagyományos tantervtől való különbözőségét és interaktivitását. Értékelték az előadók gyakorlati tudását és a konzultációk lehetőségét” – zárta Bárczi Zsófia. (l)