Hazai hírek

Az oktatási miniszter diplomamunkájával is gond van

(Fotó: Facebook/Branislav Gröhling)

Az Branislav Gröhling SaS-es oktatási miniszter becsületére legyen mondva, hogy mástól nem lopott.
Viszont a Denník N kiderítette, hogy a diplomamunkájába átemelte a saját Bc-dolgozata közel felét, és bár a másoktól átvett további részeket pontosan idézte, ezeket a szövegben és a lábjegyzetben is feltüntette, mégis felmerül, hogy így csupán egy összeollózott munkáról beszélhetünk.

Gröhling Facebook-bejegyzésben reagált és elismerte, hogy átvett részeket a saját korábbi munkájából, de ezt akkor az egyetem és a dékán hivatalosan engedélyezte, így mindenben a szabályok szerint járt el.

„A dékáni útmutató értelmében a diplomamunka 50 százalékát tehette ki a szerző Bc-munkája. Ezt betartottam” – írta az oktatási miniszter.

Állítása szerint az egyetem akkor még nem határozta meg, hogy a szöveg hány százalékának kell eredetinek lennie, és hány százaléka lehet idézet. Gröhling hozzáfűzte: ha most megnézi a munkáját, az az érzése, ma jobbat írna, de ezzel sokan vannak így. Emellett azzal védekezik, hogy „jó tanuló volt”, öt év alatt végezte el az egyetemet, vagyis nem kellett évet ismételnie, minden vizsgát, szemesztert, államvizsgát abszolvált, a szakdolgozatát pedig sikeresen megvédte.

Az viszont egyáltalán nem elegáns eljárás, hogy az egyetemet most arra kérte, távolítsa el weboldaláról a diplomamunkáját, ugyanis két évvel ezelőtt pontosan ezért kritizálta Andrej Danko SNS-elnököt.

„Ha egy diák elégedett a jegyeivel, bátran megmutatja az ellenőrzőjét. Ha nem, akkor dugdossa, úgy mint Andrej Danko” – mondta akkor Gröhling.

Gröhling a magánkézben lévő pozsonyi Páneurópai Főiskolán végzett jogot 2009-ben.

Igor Matovič reagálása a Gröhling elleni vádra.

%d bloggers like this: