Magyar középiskolákat vont össze Dunaszerdahelyen a megye
Hazai hírek

Magyar középiskolákat vont össze Dunaszerdahelyen a megye

Megkezdődött a megyei fenntartású középiskolák leépítése, amit júniusi sajtótájékoztatóján már jelzett Branislav Gröhling oktatási miniszter, a tárca fő prioritásának nevezve az „optimalizálást”, vagyis az iskolabezárásokat.

Nagyszombat megye vezetése ma úgy döntött, hogy a dunaszerdahelyi nyelviskolát a Vámbéry Ármin gimnáziumhoz csatolja.

Emellett a dunaszerdahelyi magyar tanítási nyelvű Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolát összevonta a szintén magyar tanítási nyelvű Építészeti Szakközépiskolával.

A változás még két magyar iskolát érint Dunaszerdahelyen, szintén összevonják a Középfokú Sportiskolát és a Vidékfejlesztési Szakközépiskolát.

A megye közleménye szerint „az iskolabezárás mindig nehéz és kellemetlen döntés, de a számok azt mutatták, hogy egymás mellett működnek hasonló profilú iskolák”.

Szlovák városokban is összevontak iskolákat, Nagyszombat megyében 58 középiskola működött, a bezárások és összevonások után 48 lesz. A megyei vezetés azt ígéri, így több pénzt kapnak a megmaradó iskolák.

Ugyanezt ígérte júniusban Gröhling is. Állítása szerint sokkal színvonalasabb lesz az oktatás, minden középiskolának lesz étterme, tornaterme, könyvtára, jobb lesz az iskolák felszereltsége és több pénzt kapnak a pedagógusok. (l)

JANUÁRTÓL MEGSZŰNIK AZ ISKOLAI INGYENEBÉD