Hazai hírek

Gröhling ellenzi, hogy karanténba dugják a külföldről hazatérő gyerekeket

Marek Krajčí egészségügyi miniszter kedden jelentette be, hogy nem mehetnek szeptembertől iskolába azok a gyerekek, akik külföldön jártak. A szülőknek becsületbeli nyilatkozatot kell majd tenniük a tanév kezdetén, hogy a gyerekük az elmúlt 14 napban nem volt külföldön. Ha mégis, akkor önkéntes karanténban otthon kell maradniuk a gyerekkel.
Branislav Gröhling nem ért egyet az egészségügyi miniszterrel és más javaslatot terjeszt a kormány elé. Szerinte elég lenne az előző tanév végén bevált gyakorlat, amikor a szülő becsületbeli nyilatkozatot tett, hogy gyereke nem lázas, és nem szenved semmilyen légúti betegségben.

Krajčí javaslatával kapcsolatban az egyik kifogás, hogy általánosságban „külföldről” beszél, tehát nem tenne különbséget olyan esetben sem, amikor biztonságosnak tekintett, úgynevezett zöld zónába sorolt államból tér haza a gyerek.

Gröhling megismételte, lehetetlen, hogy ismét hónapokra bezárjanak minden iskolát, és szeptember 2-án normál körülmények között kezdődik a tanév. Korábban arról volt szó, hogy legfeljebb a járványgócokban zárnának be ismét iskolákat, Gröhling most ennél is enyhébb megoldást is el tud képzelni. „Azt tervezzük, hogy csak egy-egy iskolai osztályban, ahol több fertőzött lesz, szüneteltetjük majd a tanítást” – jelentette ki Gröhling. (l)