Hazai hírek

Lehurrogták a minisztert: nincs itt a második hullám, nem kell karantén

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a járványstáb keddi ülése után jelentette be, hogy Szlovákiába megérkezett a járvány második hulláma, és a külföldön nyaraló gyerekek csak kéthetes karantén után mehetnek iskolába. Javaslatait azonban elvetették a szerdai kormányülésen.
Igor Matovič kormányfő azt mondta, bár nőtt a fertőzöttek száma, elsősorban külföldi vendégmunkásokról van szó, és ellenőrzés alatt tartják a járványhelyzetet.
Branislav Gröhling oktatási miniszter pedig bejelentette, a szülőknek a tanév elején becsületbeli nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a gyereküknek nincsenek a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik, és nem jártak a vörös zónába sorolt országban.
Gröhling arról tájékoztatott, hogy a jövő héten átfogó tájékoztatást adnak a tanévkezdésről, de a júniusban érvényes intézkedések nem változnak jelentősen. Ősszel az iskolákban szájmaszkot kell viselni, csak az osztályteremben lehet azt levenni. A fertőzések számától függően szükség esetén csak egy-egy érintett osztályt fognak bezárni, az egész iskolát nem. (l)