Hazai hírek

Így indul az új tanév, ma közzétették a szabályokat

Hagyományos módon kezdődik a tanév szeptember 2-án, és kötelező az iskolába járás – jelentette be ma Branislav Gröhling oktatási miniszter.
A szabályok hasonlóak, mint amit az előző tanév végén, az alsó tagozat és az 5. osztály júniusi megnyitása után megszokhattak a szülők és a gyerekek.
Országos iskolabezárás már nem lesz, az egyes osztályokban előforduló fertőzésszámok alapján döntenek az osztály, de nem az egész iskola bezárásól – a zöld, a sárga és a piros besorolás alapján ezt szemafor-jelzőrendszernek nevezte el a tárca. Ha a fertőzések száma miatt a piros fázis lép életbe, az 1-5. évfolyamban 15 fős csoportokban folytatódik a tanítás, a 6-9. évfolyamokban bizonyos időre ismét távoktatás lesz.
Ha valamelyik diák belázasodik, légúti megbetegedés jelei tapasztalhatók nála, az iskola a szülőt értesíti, a szülő pedig a gyerek orvosát. Az orvos feladata lesz tájékoztatni a regionális egészségügyi hivatalt, ha szükségesnek látja.
Gröhling bejelentése szerint az óvodákban nem kell szájmaszkot viselniük a kicsiknek. Az alapiskola alsó tagozatán sem kötelező a maszk, de javasolt. A felső tagozaton és középiskolákban viszont kötelező a maszk a tanítási órákon is, és természetesen az iskola egész épületében.
A tornatermek használata tilos, a tornaórákat az iskola sportpályáján, udvarán stb. kell megtartani, ez egyelőre szeptember végéig érvényes. A többi intézkedés a tanév első két hetére vonatkozik, utána a járványhelyzet alakulása szerint folyamatosan felülvizsgálják azokat.
A különböző osztályokba járó gyerekeket nem lehet egy napközis osztályba összevonni.

Minden iskolában ki kell alakítani egy külön helyiséget, afféle karanténszobát a fertőzésgyanús gyerek vagy alkalmazott gyors és azonnali elkülönítésére.

A termeket gyakran kell szellőztetni, reggel nem lesz hőmérsékletellenőrzés (csak ha életbe lépne a piros fázis), de kötelező az immár megszokott kézfertőtlenítés az épületbe lépéskor. A mellékhelyiségeket naponta kétszer kell fertőtleníteni, kézmosószert és papír törlőkendőket kell kihelyezni.
Az iskolai étkeztetést a javaslat szerint osztályonként kellene megoldani. A minisztériumi javaslat szerint 10 perces eltéréssel kellene az osztályoknak közösen vonulniuk az iskolai étkezdébe. Az iskoláknak kell beosztaniuk az étkeztetés idejét, esetleg külön „órarendet” kidolgozni erre is az egyes évfolyamok számára. Ahol meg lehet oldani, ott az osztályban is ehetnek a gyerekek.
A reggeli tanítás kezdetét is el lehet csúsztatni, hogy ne az összes osztály számára egyszerre, 8-kor kezdődjön a tanítás.
Szeptemberig a járványstáb eldönti, hogy mely diákok kaphatnak felmentést a maszkviselés alól (például különféle bőrbetegség, asztma stb. miatt).
A felsőoktatásban szintén kötelező lesz a szájmaszk viselése, az oktatási minisztérium azt javasolta minden egyetemnek és főiskolának, hogy csak szeptember 28-án kezdődjön a szemeszter.
Az oktatási miniszter arra kérte az iskolákat, a szokásosnál visszafogottabb tanévnyitó ünnepséget tartsanak, minél kevesebb résztvevővel. (l)

A nyilatkozat, melyet tanévkezdéskor kitölt a szülő, ITT TALÁLHATÓ.

Érdemes figyelni a https://www.minedu.sk/manual-opatreni-pre-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovany/ oldalt is, mert a hivatalnokok szeretik gyakran váltogatni a nyomtatványok szövegét…

JÁRVÁNYSZEMAFOR