Kitekintő

Már a svédek is az iskolai maszkviselést javasolják

Svéd kutatók egy csoportja azt javasolta, kötelezzék maszkviselésre a diákokat az iskolában, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését.

A Covid-19 svéd tudományos fórum kutatói szerint a maszkviselést nem támogató svéd hatóságok becslései hibásak: amerikai, dél-koreai és izraeli adatok szerint a gyerekek ugyanúgy hordozhatják és átadhatják a fertőzést, akárcsak a felnőttek. A svéd adatokból pedig az is kiderül, hogy ők is súlyosan megbetegedhetnek a koronavírusban. Egyúttal rámutattak: a svédországi esetek száma csökkent a nyári szünet alatt.

A kutatók jogosnak nevezték azokat az aggodalmakat, amelyek szerint az iskolakezdés a járvány terjedésének gyorsulását hozhatja magával.
„Mivel a gyerekek fertőzőképesek, súlyosan megbetegedhetnek, és tisztázatlan, hogy milyen hatással van jövőbeni egészségükre egy enyhe fertőzés, szükség van arra, hogy már iskolakezdéskor lépéseket tegyünk a fertőzés lehető legalacsonyabb szinten tartására” – írták. Azt javasolták, hogy a gyerekek hordjanak maszkot, szabad levegőn sportoljanak és osztályonként vonuljanak el étkezni.

Azoknak a családoknak, amelyekben valamely veszélyeztetett csoport tagja él együtt iskoláskorú gyerekkel, lehetőséget kellene kapniuk a digitális oktatásra.

A múlt héten a Karolinska svéd orvosi egyetem rektora, Ole Petter Ottersen is a maszkviselést szorgalmazta azokban a helyzetekben, amikor a fizikai távolságtartás nehezen kivitelezhető. Ottersen aláhúzta:

„A maszk hatásosságát nem lehet vitatni.”

A több mint 10,2 millió lakosú Svédországban eddig 84 249 fertőzöttje és 5783 halálos áldozata van a koronavírusnak. Az országban a járvány csúcsán sem vezettek be óvintézkedéseket és korlátozásokat. (via MTI; Portfolio.hu)

 

SZEPTEMBERTŐL A TANÍTÁSI ÓRÁN IS KÖTELEZŐ LESZ A MASZK A FELSŐ TAGOZATON ÉS A KÖZÉPISKOLÁKBAN

(Minedu)
(Minedu)