Kitekintő

Nagyon ritka a gyerekek között a súlyos, végzetes Covid-19

MTI-fotó

A statisztikai adatok egyértelműek: megnyugodhatnak a szülők.

A gyerekeknél és a fiataloknál sokkal kisebb a valószínűsége a súlyos koronavírus-megbetegedésnek, mint a felnőtteknél, a fertőzés okozta gyerekkori halálozás pedig rendkívül ritka – ezt állapították meg brit kutatók.
A tanulmány 138 brit kórház Covid-19-ben szenvedő pácienseinek adatait elemezte. Mint kiderült, a betegek kevesebb mint 1 százaléka volt gyermek és közülük is kevesebb mint 1 százalék – hat gyerek – halt meg. Az elhunytak már a koronavírus-fertőzés előtt is súlyos betegek voltak, vagy valamilyen rendellenességben szenvedtek.
„Elég biztosak lehetünk abban, hogy a Covid-19 nem jár súlyos következményekkel a gyerekekre nézve” – fogalmazott Malcolm Semple, a Liverpooli Egyetem professzora. A Covid-19-ben megbetegedett gyerekeknél ritkán alakul ki súlyos állapot és a halálozás elenyészően ritka. A szülők megnyugodhatnak, hogy gyerekeik nincsenek veszélyben, ha visszatérnek az iskolába – fűzte hozzá a kutató.
A koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos globális adatok szerint világszerte a megbetegedések 1-2 százaléka jut a gyerekekre. A jelentett fertőzések túlnyomó többségében a gyerekek tünetei enyhék, vagy egyáltalán nincsenek tüneteik, halálozás pedig elvétve fordul elő.
A BMJ orvosi folyóiratban közölt tanulmányhoz 651 kisbaba és 19 év alatti gyerek adatait elemezték, akik január 17. és július 3. között kerültek kórházba Covid-19 miatt.
Miközben a gyerekeknél kicsi a valószínűsége a súlyos Covid-19 kialakulásának, a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a fekete etnikumú és az elhízott gyerekeknél nehezebb lefolyású lehet a fertőzés, ahogy azt korábban a felnőttek körében végzett kutatások is igazolták.
A tanulmány szerint a megbetegedett gyerekeknél a tünetek között szerepelhet a torokfájás, nátha, hányás, hasi fájdalom, hasmenés és kiütések, természetesen az olyan jól ismert tünetek mellett, mint a láz, légszomj és köhögés. (MTI)

Kapcsolódó:

A gyerekek orrában három hétig megmaradhat az új koronavírus