Oktatás Vélemény

Nevezzük nevükön a dolgokat

Hodek Mária, nyugdíjas egyetemi tanár, aki adjunktusi pozícióban tanított a City University of New York egyetemen, osztotta meg az alábbi bejegyzést közösségi oldalán. Mivel az észrevétel hasznos lehet a szlovákiai pedagógusok és a pedagógiával foglalkozó más szakmák számára, engedélyt kértük tőle, hogy megoszthassuk önökkel is.

 

Játszva tanulni szlovákul?

📚 Az elmúlt néhány évben többször is (talán mint illett volna?) megmagyaráztam itt a FB-honlapomon is, hogy a nyelvpedagógiai szakkifejezéseket, definíciókat, koncepciókat miért szükséges a szakirodalomnak megfelelően értelmezni és következetesen használni. Röviden: azért, mert enélkül nem lehet szakmai diszkurzust folytatni. A pontos fogalmazás alapvető és jogos elvárás!

🍎Az alábbi hír — ‘Játszva tanulni szlovákul’ —, jó hír.
Sajnos, helyreigazításokra szorul a tudósításban rögzített diszkurzus.
https://www.deltakn.sk/jatszva-tanulni-szlovakul/

Itt és most csupán 3 helyesbítésre vállalkozom, segítő szándékkal:

🦉a szlovákiai magyar iskolahálózat magyar anyanyelvű tanulói számára a szlovák nyelv NEM CSAK IDEGENNYELV, hanem MÁSODIK NYELV (L2) és végképp nem azért, mert az ‘idegen nyelv’ megjelölés sérti a szlovák honfitársaink egóját és nemzeti büszkeségét! — feltételezem, hogy az ÁPI szakemberei ezt nem hagyják figyelmen kívül, ill. szó nélkül.

🦉az az állítás, hogy ‘a tanulók németül vagy angolul jobban tudnak, mint szlovákul’ egyelőre inkább csak feltételezés, mint kutatásokon és felméréseken alapuló tény — egy közkedvelt mítosz.

🦉a kommunikáción alapuló nyelvoktatás esetében NEM MÓDSZERRŐL van szó. Nincs ilyen, hogy “kommunikációs módszer”. Amiről beszélünk, az egy specifikus MEGKÖZELÍTÉS (approach), azaz NYELVPEDAGÓGIAI FILOZÓFIA/ELMÉLET, melynek történelmileg a KONCEPCIÓJA SEM ÚJ; a szakirodalma pedig jelentős mennyiségű.

Egy adott iskolában vagy iskolahálózatban új lehet az előzően alkalmazott módszer(ek)hez viszonyítva, de a koncepciója közel száz éve ismert és alkalmazott nemzetközileg; pl. azok a stratégiák, modellek is közismertek, amikről a tudósításban a pedagógusok beszélnek.

🍎a videofelvétel a 2. osztályosok részére készült új tankönyveket mutatja be. Lényegében tartalom ismertetést kapunk; kár, hogy nem hallunk semmit arról, hogy az egyes feladatok pl. milyen kommunikációs nyelvi kompetenciák (a nyelvi, a szociolingvisztikai és a pragmatikai) fejlesztésére szolgálnak.