Kitekintő

Újra zárulnak Magyarország határai

Kíváncsian várjuk mi lesz a Magyarországon tanuló szlovákiai diákok sorsa…

A tavaszi szabályokhoz képest szigorítanak azon, hogy milyen diplomáciai kivételek lehetnek, de a részletes szabályokról a szombat reggel ülésező határvédelmi operatív törzs dönt majd.
A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg 2 nap különbséggel 2 negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk – ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségének eredete külföldi.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolakezdésre készülő gyermekeket és a gazdaság zavartalan működését.

Szeptember 1-től
• külföldi állampolgár hazánk területére nem léphet be
• a külföldről hazatérő magyar állampolgárok kéthetes karanténba kell, hogy vonuljanak, vagy két nap különbséggel két negatív tesztet kell felmutatniuk
• a tranzitforgalom biztosított

(Cikkünk frissül) (MTI)

Bár a részletszabályokat szombat reggel hozza meg a határvédelmi akciócsoport, de Gulyás Gergely a hvg.hu-nak annyit még elárult, hogy a tervek szerint a külföldi hallgatók beléphetnek majd az országba, de csak két negatív teszt birtokában, és így kezdhetik meg a félévüket.

Azoknak a magyaroknak, akik belépnek az országba, két negatív tesztet kell bemutatniuk, ez vonatkozik a külföldi diákokra, akik Magyarországra jönnek tanulni. A tesztet mindenkinek magának kell finanszíroznia, nem fizeti ki senki helyett az állam. Gulyás azt is bejelentette, hogy

SZEPTEMBER 1-JÉTŐL CSAK A MAGYARORSZÁGON ELVÉGZETT TESZTEKET FOGADJÁK EL, A KÜLFÖLDÖN ELVÉGZETT TESZTEKET NEM.

Megszüntették az országok járványügyi besorolását, Magyarország zöld, minden ország a vörös zónába került.

Az Emmi nem tiltja meg, de nem is tanácsolja a nagy tanévnyitó ünnepségeket, válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére. A minisztérium részletes járványügyi ajánlásokat küldött az iskoláknak. Azért dolgozik a kormány, mondta Gulyás, hogy ne kelljen ismét bezárni az iskolákat, de a jelenlegi szabályozás alapján akár egyesével, területi adatok alapján is dönthetnek majd, melyik oktatási intézményekben kell szigorításokat bevezetni.

A MOST ELFOGADOTT SZABÁLYOK VÁRHATÓAN EGY HÓNAPIG MARADNAK ÉRVÉNYBEN.

Egyelőre nem tervez a magyar kormány külön vásárlási idősávot bevezetni a 65 évnél idősebb korosztálynak, mondta Gulyás, mint ahogy kijárási korlátozás se várható, mert az egészségügy mostanra maximálisan felkészült a védekezésre. A jelenlegi szabályokat kell mindenkinek szigorúan betartania, nem terveznek új szabályokat hozni, a maszkviselést viszont szigoríthatják.