Hazai hírek

A Szlovák Műszaki Egyetem saját óvodát nyitott

 

Ez az óvoda az első fecske, mert az oktatási miniszter szeretne minden egyetem mellé egyet a tanárok és a diákok gyermekei számára. Az sem mellékes, hogy a jövő évtől érvénybe lép a kötelező óvodalátogatás az ötéves gyerekeknek – és hát nincsen elég óvodai férőhely: 1 460 gyermeket nem lesz hol elhelyezni.

Így hát az egyetem vadiúj ovijába szeptember 8-án 22 kisgyerek léphetett be, életkoruk 2 és 6 év között van.

A fiatal kutatók és oktatók így nem kell, hogy feláldozzák a tudományos karrierjüket azért, mert nem tudják megoldani a kicsik elhelyezését.

Az óvodában olyan gyermekmegőrzőt is kialakítanak, ahová a vizsgázni érkező fiatal szülő elhelyezheti a gyermekét a vizsga idejére.

Az óvoda előnye, hogy nem drágább, mint más állami fenntartású intézmény. A nevelési program alapja a „Kis tudós” elnevezésű oktatóprogram, melynek erőssége, hogy játszva keltsék fel a gyerekek érdeklődését a különböző tudományágak, kutatások iránt.

Az ötlet maga egy 2017-es felmérés nyomán született az abban felvázolt igények alapján. Az óvodának az egyetem kollégiumában találtak helyet. Az STU 129 ezer eurót fektetett a projektbe, a Kormányhivatal 15 ezer euróval járult hozzá, továbbá szponzorok is adakoztak.