Oktatás Szabadidő

Szókincsfejlesztés saját készítésű Dobble játékkal

Pörgős, szórakoztató gondolkodási és megfigyelési képességet fejlesztő játék a Dobble. A játék lényege, hogy azonosságokat kell felfedezni a lapokon, melyek teles-teli vannak változatos, motiváló képekkel. A Dobble kártyajáték alapszabálya pofon egyszerű: a lapok közül bármely kettőt kiválasztva csak egyetlen azonos képet láthatunk (de lehet, hogy más méretben). Ki találja meg először? Könnyű feladatnak tűnik, de a nagy kapkodásban könnyen mellé lőhetünk. Ha találtál egy képpárt, hangosan ki kell is kell mondani a nevét, ezáltal a szókincset is fejleszti.

A Dobble kártyajáték előnye, hogy a játékszabályt pillanatok alatt meg lehet érteni és már kezdődhet is a játék! Egy-egy játék rövid ideig tart, nagyon pörgős, megunhatatlan.

A tapasztalatok szerint nyelvgyakorlásra is tökéletes a Doble, fejleszti a szelektív vizuális figyelmet, a szóelőhívást. Hosszabb időre leköti a figyelemzavaros, ADHD-s gyerekeket, fejleszti türelmüket, koncentrációs képességeiket, reflexeiket, beszédkészségüket, plusz növeli bennük a versenyszellemet.

Hogy hogyan lehet Dobble kártyákat készíteni? Lehet úgy is, hogy megvesszük az üzletben, esetleg mindent magunk rajzolgatunk meg, de van ennek egy sokkal egyszerűbb módja is. Létezik egy web2.0-ás alkalmazás, és mint érdekesség ez nem egy angol, spanyol vagy lengyel oldal, hanem francia. Nos,  ha franciául nem is tud mindenki ez egyáltalán nem okoz gondot, mert a weboldal használata teljesen egyértelmű. Minden más esetben a Google fordítóprogramja is tud segíteni.

dobble
https://micetf.fr/symbole-commun/#symboles

Miután megnyitottuk az alkalmazást a képernyő bal oldalán találunk egy leírást (A savoir…) ahhoz, hogy tökéletes kártyákat készíthessünk, illetve, hogy mennyi képet kell feltöltenünk, hogy a megfelelő számú és karakterszámú kártyánk legyen. A kártyánkénti 4 szimbólumhoz 13 kép szükséges, 6 szimbólumhoz 31 kép, 8 szimbólumhoz pedig 57 kép kell.

A középső üres szövegdobozban (Créer un jeu avec une liste de mots.) tudunk saját szavakat, betűket, matematikai műveleteket, stb. (szöveges írásjeleket, számokat) begépelni. Ha képes Dobble-t szeretnénk készíteni a jobb oldalon található szövegdobozban lévő + jelre kell kattintanunk.

A megfelelő mappából válasszuk ki a képeket (egyszerre többet is választhatunk) majd kattintsunk a MEGNYITÁS gombra. Ekkor az alkalmazás a kiválasztott képeket beemeli a készítő felületre. Itt azt is fogjuk látni, hogy elegendő képet választottunk-e ki a készítéshez.

Ha a piros kuka szimbólumra kattintunk, az elkészített munkánk törlődik. Ahhoz, hogy menteni, majd nyomtatni tudjuk a játékot a kék nyomtató ikonra kell klikkelni. Ekkor az alkalmazás megint csak a gépünk mappáihoz visz, ahol nekünk csak ki kell választanunk, hogy hová mentse azt. Minden esetben PDF fájlként ment a rendszer, egy oldalra 6 kártyát generálva.

Innentől kezdve nincs más dolgunk, mint kinyomtatni a dokumentumot, majd laminálni és a végén kivágni a képeket. Ne lepődjünk meg, ha nem szabályos korongjaink, hanem szabályos decagonjaink (tízszög) lesznek, az alapbeállítás ugyanis ez, de a bal alsó választómenüben kört is beállíthatunk (Cercle).

Ha lejjebb görgetünk a weboldalon, kész Dobble játékokkal fogunk találkozni. Ezek is játszhatók online, változtatható a karakterszám, illetve ha megfelelnek nekünk, akkor akár azonnal menthetjük, nyomtathatjuk is őket, ha nem, akkor inspirációnak is használhatjuk.

Azokra is gondolt Aknai Dóra Orsolya, gyógypedagógus, az IKT-val segített tanítás-tanulás szerelmese, akik kevésbé járatosak az internet világában és a játékot több változatban is elkészítette. A kisebbeknek a 4 ikonos játékot innen, a 6 ikonos játékot innen, a nagyoknak a 8 ikonosat pedig innen tudják letölteni. A 4 képes játéknál, a generátor csupán 13 kártyát készít. Ezért, hogy több gyerekkel is tudjátok játszani, legalább 3-4 példányban érdemes nyomtatni és laminálni.

dobble

A másik az állatos kártyák csoportok szerinti válogatása. Hogyan lehet felhasználni ezeket a kártyákat? A képek nyomtatása után kérjék meg a gyerekeket, hogy vágják ki őket, és rendezzék el aszerint, hogy emlősök, kétéltűek, hüllők, halak, madarak vagy rovarok-e! A kártyák között mindent megtalálnak, amire szükségük lehet ahhoz, hogy megtanítsák, gyakorolják a különféle állatok felismerését.

A különböző állattípusok jellemző tulajdonságait érdemes a gyerekekkel együtt összegyűjteni! A kártyákat innen lehet letölteni.