Hazai hírek Versenyek

A szakközépiskolák kategóriájában a gútaiaké a 2. hely a Legere Irodalmi Versenyen

legere

A gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákjai a koronavírus-járvány alatt sem vesztették el versenykedvüket. Több online eseményen részt vettek, így a Legere Irodalmi Versenyre is beneveztek, ahol a diákok dobogós helyeken végeztek. A gútai iparművészeti szakközépiskolát a Regénylovasok: Barczi Szilvia, Hrdlica Nicol és Lelkes Eszter elsős diákok képviselték, akiket Bálint Katalin tanárnő készített fel. A versenyen 2. helyezést érték el.

Bálint Katalin tanárnő
Bálint Katalin tanárnő

Mi a felkészítő tanárnőt, PaedDr. Bálint Katalint kérdeztük:

  • A Legere versenynek már hosszú történelme van. Az iskola milyen eredményeket tud felmutatni?

A kezdetektől részt vettünk a versenyen, általában 2-3 csapattal. Idén csak egy csapat nevezett. Változó sikereket értünk el: voltunk sikeres megoldók, volt olyan év, amikor a diákok által készített kiselőadás megosztott első helyezést hozott, vagy egy részfeladat megoldását (verset kellett írni) értékelték különdíjjal, illetve a verseny feladatmegoldós részében dobogós helyezéseket is elértünk (1., 2., 3. helyezés).

  • A koronavírus-járvány milyen kihívásokat jelentett? Hiszen távoktatás van, nehezebb a  felkészítés, a versenyek online zajlanak. 

A legnagyobb kihívás megbeszélések idejének összehangolása volt. Ezek általában hétvégén vagy esténként valósultak meg. A Legere idén levelezős verseny volt, határidőre elkészítendő feladatokat kaptunk. Felkészítő tanárként az online videóbeszélgetésekben nehezebb volt irányítani a diákokat az olvasandó szövegben, hogy megtalálják, összerakják az egyes motívumokat.

  • Át tudják adni a diákok a Legere versenyre való felkészüléssel és a versennyel szerzett tudást a többieknek?

Úgy gondolom, hogy a versenyen szerzett tudást és tapasztalatokat az órai munkában is használni tudják. Ha közös elemzésről, csoportmunkáról van szó, ösztönözni tudják egymást.

  • A felkészítő tanárnak is kihívás, újabb szellemi kaland a felkészítés?

Számomra mindig. Olyan irodalmi szövegek is újra a kezembe kerülnek, amelyekkel az órai munka során nem foglalkozunk, esetleg nem olyan mélységben. Nagyon sok kortárs szöveggel is kapcsolatba kerülünk a verseny során, lépést tudunk tartani korunk irodalmával is. Kaland, mert egy ismert szövegben is mindig találkozunk olyan részekkel, amelyeket közösen fedezünk fel. Minden embernek mást jelent egy szöveg, gyakran olyan apró mozzanatokat látnak meg a diákok, amelyeket én felnőtt szemmel másként látok. A felkészülés során mindig próbálunk összefüggésekben gondolkodni, mi mihez kapcsolódhat, hogyan, miért… Ezeknek a kérdéseknek a boncolgatásából nagyon érdekes beszélgetések kerekednek.

Megterhelőnek nem nevezném, de mindenképpen időigényes a felkészülés, mert vezető tanárként fontos, hogy felkészült legyek a verseny témájából, az olvasandó szövegből, hiszen csakis így segíthetem a diákokat.

  • Nehéz kiválasztani a versenyre a gyerekeket, vagy önként jelentkeznek?

Szerencsés vagyok, mert minden évben önként jelentkeztek a diákok a versenyre.

  • Jelent az iskolának, illetve a résztvevő tanároknak plusz kreditet a pluszmunka?   

Kreditet nem szerezhetnek a tanárok a versenyre való felkészítéssel, de a szervezők minden évben készültek módszertani előadásokkal, műhelymunkával, módszertani könyvbemutatókkal, s míg a diákok a tesztlapokat töltötték ki, addig a tanárok is bővíthették tudásukat, tapasztalatot cserélhettek. Idén ez is módosult kicsit, egy-egy forduló alkalmával nagyon érdekes online bemutatóórákon vettünk részt.