Informatika Tanuljunk

Informatika – Eléggé óvatos vagy az interneten?

IGAZ-E, AMIT LÁTOK AZ INTERNETEN?

internetenSokszor keresünk fel az interneten honlapokat szórakozási céllal, máskor viszont komoly adatokat keresünk, például egy órai feladattal kapcsolatban vagy projektmunkára, kiselőadásra készülve. Fontos kérdés: megbízható-e a felkeresett weboldal, helyesek-e, hitelesek-e a közlései, az adatai. Az egyes honlapok megbízhatóságát ugyanolyan kritikával és óvatossággal kell kezelnünk, ahogyan általában a média megnyilvánulásait. Néhány szempontot említünk azok közül, amelyeket vizsgálódásunk során alkalmazhatunk.
 1. Kik beszélnek odaát?
  Jó esetben szerepelnie kell a honlapon valamiféle névjegynek vagy „Magunkról” menüpontnak. Érdemes megnéznünk, vajon kiderül-e, kik üzemeltetik a honlapot az interneten, s szakértői-e annak a témának, amelyről nyilatkoznak. Vannak bizonyos kötelező adatok, amelyeket muszáj feltüntetni a honlapokon.
 2. Jól beszélnek-e?
  Néha elég szúrópróbaszerűen ellenőrizni, megbízhatók-e az adataik. Ha közölnek egy történelmi évszámot, más honlapokra is rákattinthatunk: ugyanazt mondják-e másutt is. Vagy akár a honlap saját szövegén belül is felfigyelhetünk önellentmondásra, következetlenségre. Árulkodó lehet a rossz stílus vagy a hibás helyesírás is.
 3. Mikor mondták, amit mondtak?
  Lehet, hogy a honlap kitűnő minőségű – volt valamikor. Csakhogy egy ideje már nem frissítik, s az adatok, amelyeket közöl, elavultak. Ennek is érdemes utánanézni: vajon mikori dátumú közleményt olvasunk? Mikor volt érvényes, amit írnak?
 4. Milyen a szolgáltató, szerző viszonya a közzétett tartalomhoz?
  Érdemes utánagondolnunk, nem elfogult-e a honlap üzemeltetője, vagy az a személy, aki a közleményét írta. Könnyen kiderülhet, hogy nem tárgyilagos a szerző, hanem a maga elfogult nézőpontjából értékeli a dolgokat.
 5. Mit szólnak hozzá mások?
  Végül érdemes megnézni, fellelhető-e valamiféle referencia, vélemény a közlemény közzétevőjéről. Nagyon jó megoldás például egyes honlapokon, hogy a kérdezők értékelhetik a válaszadók közleményeit. Így akár már nyolc-tíz értékelés alapján is eléggé világossá válik, jó válaszokat oszt-e meg az illető, vagy anélkül szól hozzá, hogy bármit is tudna a témáról.
%d bloggers like this: