Hazai hírek

Ábrándozás az élet megrontója…

Frissítve: Az oktatásügyi miniszter egyetértett a polgármesterekkel abban, hogy a jövő hétfői iskolanyitás teljesen irreális. Branislav Gröhling most azt szeretné, ha legalább január 18-án visszatérnének a gyerekek az alsós osztályokba.

A kijárási korlátozások és a COVID szemafor (covid automat) fekete állása ellenére az oktatási minisztérium azon mesterkedik, hogy az iskolákat 2021. január 11-től újra meg tudja nyitni. Branislav Gröhling oktatási miniszter az epidemiológusok tanácsának külön ülését kezdeményezte ennek az ügynek a megvitatására. Megkereste a tisztifőorvost és az egészségügyi minisztert is, hogy megállapodjanak egy iskolák számára megfogalmazott ajánlásban.

Ma a minisztérium online megbeszélést folytat ebben a témában Szlovákia 70 legnagyobb városának polgármesterével is. Ebben a kérdésben a minisztérium nagyra értékeli az önkormányzatok készségét az iskolákban való tesztelés megszervezésére. A minisztérium legkésőbb holnap tájékoztatást ad ki arról, hogyan lehet továbblépni a januári iskolanyitás irányába.

Január elsején még azt nyilatkozta a miniszter, hogy ha betartjuk az óvintézkedéseket, a gyerekek a szünidő letelte után, január 11-én, hétfőn visszatérhetnek az iskolákba. Előtte azonban sort kell keríteni a tesztelésre. A megfelelő mennyiségű antigén teszt azonban nincs raktáron. Gröhling elmondása szerint az iskolák újranyitása előtt mintegy 600.000 embert kellene letesztelni, köztük tanárokat, diákokat és a törvényes képviselőiket.

Mindenesetre ha hozzávesszük azt a hírt, hogy az Egészségügyi Információs Központ (NCZI) hétfőn 204 olyan újabb koronavírusos elhunytról adott hírt, akiknél a halál oka a fertőzés tüdőszövődménye, akkor az iskolanyitás inkább tűnik álomnak, mint valóságnak. Ráadásul egyetlen nap alatt 133-cal, 3 ezer fölé emelkedett a kórházban ápolt koronavírusos vagy fertőzésgyanús páciensek száma. Összesen 2771 betegnél igazolták a koronavírus-fertőzést, közülük 205-öt kezelnek intenzív osztályon, 247 pácienst pedig mesterségesen kell lélegeztetni. Előbbi szám egy nap alatt 7-tel, utóbbi 9-cel nőtt.

covid automat
COVID automat (szemafor)
covid automat
COVID automat (szemafor)

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2021/01/covid-automat.pdf”]