Hazai hírek

Gröhling azt akarja, hogy hamarabb oltsák az 50 feletti pedagógusokat

oltsák
MTI-felvétel

Gröhling azt akarja, hogy hamarabb oltsák az 50 feletti pedagógusokat, mert a jelenleg érvényes szlovákiai nemzeti oltási stratégia szerint csak a harmadik körben oltanák be a tanítókat koronavírus ellen, akkor, amikor a roma telepek lakóit, a hajléktalanokat és a menedékkérőket.

Branislav Gröhling oktatási miniszter viszont azt szeretné, ha az 50 év feletti pedagógusokat már a második körben beoltanák. Erről az oktatási minisztérium honlapján közzétett videóban beszélt.

Azon fáradozunk, hogy az oktatásügyben dolgozókat a lehető leghamarabb oltsák be. Elsőbbséget élveznének az óvodákban és az alapiskolákban dolgozók, és a speciális oktatási intézmények alkalmazottai

– mondta a miniszter. Az 50 év feletti pedagógusok beoltásáról Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszterrel akar egyeztetni.

A nemzeti oltási stratégia szerint az első körben a Covid-osztályon dolgozókat, majd az összes egészségügyi alkalmazottat, a szociális intézetek alkalmazottait, továbbá a tűzoltókat, rendőröket stb. oltják be.

A második körben az idősotthonok lakót, majd a 65 évnél idősebb betegeket, továbbá a betegség alapján meghatározott sorrend szerint a súlyos és krónikus betegeket oltják.

A harmadik körben oltanák a pedagógusokat, a negyedik fázisnál pedig már csak ez a meghatározás szerepel: A 18 évnél idősebbek. (l)