Felhívások Hazai hírek Közösség

Népszámlálás 2021 – mit kell kitöltenünk?

Mit kell kitöltenünk? A Szlovák Statisztikai Hivatal honlapján megtalálható az elektronikus népszámlálás aktuális képernyőmentéseit tartalmazó segédanyag. Mindenki végignézheti előre, mire számítson, amikor egy hét múlva élesedik a rendszer.

Sajnos, önjelölt prófétáink miatt pont a számunkra fontos, nemzetiségre vonatkozó kérdés sokáig nem volt értelmezhető.
Mi reméljük, senkinek sem fog gondot okozni, ha egy, kettő vagy akár több nemzetiséget is ki lehet majd választani a lapon.

A népszámlálásra két szakaszban kerül sor. Az első szakaszban február 15. és március 31. között elektronikus úton lehet kitölteni a kérdőívet a scitanie.sk weboldalon vagy a mobilalkalmazás segítségével.

A népszámlálás nem önkéntes, hanem kötelező. Nemcsak a Szlovákiában élő szlovák állampolgárok kötelesek kitölteni, hanem minden olyan személy, aki Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nagyon jó lenne, ha aki ezt olvassa, mihamarabb értesítené minden külföldön tartózkodó, dolgozó rokonát és ismerősét, hogy töltse majd ki a kérdőíveket. Különös tekintettel a nekünk olyan sokat jelentő nemzetiségeket és anyanyelvet firtató kérdésre. Az év nagy részében Szlovákiában élő, ám hivatalos lakhellyel nem rendelkező személyeknek szintén részt kell venniük a népszámláláson.

A statisztikai hivatal szerencsére nem engedett a szubjektív politikai véleményeknek és megőrzi a második nemzetiség megadásának lehetőségét a február 15-én kezdődő online népszámlás kérdőívében.

A népszámlálási adatokat a www.scitanie.sk oldalon lehet majd kitölteni.

nemzetiség kitöltenünk
A nemzetiségre vonatkozó kérdések

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2021/02/Vzor formulára_HU_new.pdf”]

Népszámlálás 2021