Hazai hírek

A tanítók 30%-a panaszkodik a rossz munkahelyi légkörre és körülményekre

panaszkodikEgy friss felmérés szerint a tanítók 30%-a panaszkodik a rossz munkahelyi légkörre és körülményekre. Elsősorban az igazgatóval van gondjuk.
A Szlovák Pedagóguskamara (SKU) 2020 végén végzett felmérése szerint a pedagógusok közel 30 százaléka érzi úgy, hogy nem megfelelő, vagy elfogadhatatlan munkakörülmények között dolgozik. A felmérésben 735 pedagógus vett részt az ország minden kerületéből.

„Sok tanító inkább elégedett a munkahelyével, de sok olyan van, aki évek óta katasztrofális, sőt embertelen körülmények között dolgozik, ami nem elsősorban a rossz anyagi, hanem a nem megfelelő kapcsolati feltételeket jelent

– tájékoztatott Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara elnöke. Mint mondta, egyes válaszadók egyenesen katasztrofálisnak, félelemkeltőnek írták le a tanáriban uralkodó légkört.
A felmérésből az derül ki, hogy még mindig sok pedagógusnak kell elviselnie a felettese nem megfelelő viselkedését.

„A tanítók 58,9 százaléka tapasztal ilyesmit” – tette hozzá a pedagóguskamara elnöke. A válaszadók 27,21 százaléka érzi úgy, hogy a szólásszabadság csak a minimális szinten van jelen a munkahelyén. „A válaszadók mindössze 23 százaléka gondolja úgy, hogy teljes mértékben önmaga lehet a munkahelyén, és nem érez nyomásgyakorlást a vezetés részéről. A válaszadók 77 százalékának azonban egészen más tapasztalatai vannak” – mondta Crmoman.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2021/04/vysledky-prieskumu-zborovne.pdf”]