Kitekintő

Semmit nem tanul meg a gyerek távoktatásban

távoktatás

Semmit, vagy nagyon keveset. Ráadásul ezt egy olyan országban állapították meg, ahol elejétől fogva tökéletesen működött a távoktatás.

„Súlyos tanulási hiányosságokhoz vezettek a tavalyi tanévben az iskolabezárások, az alsó tagozatos diákok jóformán semmilyen haladást nem értek el, az alacsony műveltségű családokban különösen markáns a tanulási veszteség” – állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói a Hollandiában gyűjtött adatokat elemezve, ahol az első lezárás idején nyolc hétig voltak zárva az iskolák.

A szakemberek azonban úgy vélik, hogy megállapításaik bárhol máshol is érvényesek.

A színvonalas holland távoktatás ellenére az alsó tagozatos diákok 20 százalékkal kevesebbet tudnak a tananyagból. Ez egyenlő azzal az idővel, amennyit távoktatásban töltöttek az első hullámban. A hatás súlyosabb a hátrányos helyzetű gyerekeknél.

„Megállapításaink ijesztőek, és valószínűleg tükrözik a nemzetközi állapotokat, hiszen a holland diákok azok között vannak, akik a lehető legjobb távoktatási lehetőségeket élvezik, és ennek ellenére 20 százalékkal elmaradtak a várt fejlődéstől az iskola bezárása miatt” – írták a tanulmány szerzőit.

A diákok kicsi, vagy semmilyen haladást nem értek el otthonról tanulva, és a veszteség különösen azoknál nagy, akiknek a szülei alacsony iskolázottságúak. Esetükben a lemaradás 50 százalékkal nagyobb a többiekhez viszonyítva.

A kutatók szerint a technológiai felkészültség sem volt elegendő. A holland iskolák fejlett digitalizálásának, a viszonylag rövid első lezárás és a szélessávú hozzáférés magas szintje ellenére a diákok fejlődése láthatóan jelentősen esett. Ez azért is aggasztó, mert nagyon sok ország korántsem volt úgy felkészülve a távoktatásra, mint Hollandia.

Bár a diákok többségének teljesítménye romlott a távoktatás idején, néhány iskolában csak kicsi, vagy semmilyen visszaesést nem tapasztaltak, „ez a tanárok hozzáállásán és az iskola okos vezetésén múlt” – áll a tanulmányban. E jó példákat kell kielemezni a kutatók szerint, hogy megértsük, mi okozza a távoktatásbeli különbségeket. (mti)